- toukokuuta 1796 englantilainen lääkäri Edward Jenner rokotti pojan isorokkoa vastaan ja ikuisti siten nimensä historiaan rokotteiden keksijänä. Rokotekriittinen kommentointi alkoi heti. Yksi Jennerin ensimmäisistä arvostelijoista oli lääkäri Benjamin Moseley, joka vastusti ”eläimellisten elementtien” johtamista ihmiskehoon.
Jennerin rokote perustui lehmärokkovirukseen, ja Moseley varoitti, että se voisi aiheuttaa mutaatioita ja muuttaa rokotetut ”härkien kaltaisiksi”.
Toiset arvostelivat rokotetta Jumalan tahdon vastaiseksi tai pelkäsivät sen aiheuttavan esimerkiksi ripulia ja kuppaa. Rokotevastaiset järjestöt pitivät rokotetta ”periaatteettomana, epätieteellisenä, arvottomana ja vahingollisena”.
Satatuhatta osoitti mieltään
Rokotevastaisuus alkoi lisääntyä vuonna 1853, kun lasten rokottaminen tuli Britanniassa pakolliseksi. Seurasi mielenosoituksia, ja esimerkiksi Leicesterissä noin satatuhatta ihmistä kantoi protestiksi lasten ruumisarkkuja. Vastustuksen vuoksi Britanniaan perustettiin komissio, joka totesi vuonna 1896, että rokote suojasi isorokolta mutta britit saisivat itse päättää, rokotuttaisivatko he lapsensa.
Vuonna 1980 isorokko julistettiin hävitetyksi maailmanlaajuisen rokotuskampanjan seurauksena. Siihen mennessä se oli tappanut pelkästään 1900-luvulla noin 300 miljoonaa ihmistä.