Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Millainen sairaus oli keltakuume?

Tautia esiintyy etenkin Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, mutta aikojen kuluessa se on koetellut kovasti myös eurooppalaisia.

Everett Collection / Shutterstock.com

Keltakuume on virustauti, joka leviää ihmisiin hyttysten välityksellä. Sen oireita ovat muun muassa kuume, lihassärky ja pahoinvointi, ja oireet lieventyvät usein muutamassa päivässä.

Vakavissa tapauksissa tauti voi vahingoittaa esim. sydäntä, keuhkoja ja maksaa ja aiheuttaa ihonvärin keltaisuutta – siitä nimi. Elinvaurioita saaneista moni kuolee.

Keltakuume on historian aikana ollut yleisin trooppisilla alueilla, kuten Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta Eurooppakaan ei ole siltä säästynyt.

VIDEO – Näin historian pahin keltakuume-epidemia levisi:

1800-luvun alussa portugalilaisissa ja espanjalaisissa satamakaupungeissa koettiin useita keltakuume-epidemioita, jotka vaativat tuhansia henkiä.

Vuonna 1821 epidemia äityi niin pahaksi Barcelonassa, että Ranska sijoitti 30 000 sotilasta rajalle estämään espanjalaisten maahantulon. Myös Britanniassa on esiintynyt keltakuumetta, mutta tauti on siellä saatu tukahdutettua nopeasti.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Keltakuume voi aiheuttaa mm. sisäistä verenvuotoa ja tuskallisen kuoleman.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Kuubalainen löysi levittäjän

Suuri askel taistelussa tautia vastaan otettiin vuonna 1881, kun kuubalainen Carlos J. Finlay havaitsi, että sitä levittivät hyttyset. Se johti tehokkaisiin hyttysten vastaisiin toimiin etenkin Etelä- ja Pohjois-Amerikassa.

Läpimurto tapahtui vuonna 1927, kun tutkijat eristivät keltakuumeviruksen ja kehittivät rokotteen, jota käytetään edelleen eri puolilla maailmaa. Rokotteesta huolimatta keltakuume tappaa yhä maailmassa vuosittain noin 30 000 ihmistä.

Lue myös:

Lääketiede

Maski on peräisin Rooman valtakunnasta

1 minuuttia
Tiede

Natsitutkijoille uusi alku Yhdysvalloissa

3 minuuttia
Lääketiede

Rutto levisi Euroopassa kulovalkean tavoin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota