Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yersinia pestis -bakteeri jylläsi ja aiheutti ruttoa Euroopassa etenkin keskiajalla mutta myös myöhemmillä vuosisadoilla, jolloin helposti tunnistettavaan asuun pukeutuneen ruttolääkärin astuminen taloon oli lähes varma merkki kuolemasta.

© Shutterstock
Tiede - Lääketiede

Miksi musta surma tappoi niin monia?

Musta surma raivosi Euroopassa 1300-luvun lopulla, jolloin epäonniset olosuhteet tekivät eurooppalaisista erityisen alttiita hengenvaaralliselle ruttotartunnalle.

1. Ankarat säät heikensivät eurooppalaisia

Nälänhätä heikensi eurooppalaisia 1300-luvun alku­vuosikymmeninä. Vuoden 1315 talvi oli ollut ­poikkeuksellisen kylmä ja kesä märkä, ja siksi koko maanosa kärsi katovuodesta. ­Ankarat säät jatkuivat seuraavina vuosikymmeninä, ja siksi eurooppalaiset olivat aliravittuja ja heikkoja ruton ­iskiessä 1300-luvun puolivälissä.

2. Eurooppalaiset olivat jo sairaita

Sairaudet olivat rapauttaneet eurooppalaisten vastustuskykyä jo ennen kuin ensimmäiset ruttotapaukset havaittiin Italiassa vuonna 1347. Tutkimusten mukaan monet mustan surman uhreista ­olivat sairastaneet jo esimerkiksi lavantautia, isorokkoa tai tuberkuloosia, ennen kuin rutto lopulta vei heidät hautaan.

Ruttoepidemiat vaikuttivat myös taiteeseen, ja monet eurooppalaistaiteilijat kuvasivat memento mori (suomeksi: ”muista kuolevasi”) -teemaa. Esimerkiksi Hans Memlingin triptyykki 1400-luvulta muistuttaa ihmisten kuolevaisuudesta.

© Hans Memling/© Web Gallery of Art/Wikipedia

3. Lääketiede oli lapsenkengissään

Lääketieteen tuntemus oli käytännössä olematonta 1300-luvun Euroopassa, ja taistelu ruttoa vastaan nojasi pääosin taikauskoon ja arvailuun. Sen ajan ­oppineet uskoivat ruton johtuvan huonosta ­ilmasta tai planeettojen asennosta taivaalla. Niinpä herkästi tarttuvaa ruttoa vastaan ei ollut mitään lääketieteellisiä aseita.

Lue myös:

Lääketiede

Lääkärit vastustivat aluksi käsienpesua ankarasti.

2 minuuttia
Lääketiede

Top 3: Historian tappavimmat epidemiat

8 minuuttia
Lääketiede

Anestesian historiaa: kokalehdistä oopiumiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota