1 700 vuotta sitten mayat olivat ilmeisen ihastuneita jadeen. Väli-Amerikan suuret alkuasukaskulttuurit valmistivat vihreästä kivestä upeita veistoksia ja koruja. Mayat myös kiinnittivät pieniä jadenpalasia hampaisiinsa.
Tutkijat ovat tähän asti arvelleet, että hammaskorujen tarkoitus on ollut pelkästään esteettinen, mutta nyt uusi meksikolais-yhdysvaltalainen tutkimus on paljastanut, että korut ovat voineet liittyä myös suuhygieniaan.
”Hampaissa käytetyillä tietyillä kasvihartseilla ja eteerisillä öljyillä on voinut olla antibakteerisia ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia”, kerrotaan Yhdysvaltojen Brownin ja Harvardin yliopistojen sekä Meksikon kansallisen polyteknisen instituutin ja Jukatanin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa.
Ei vain yläluokan tapa
Meksikolaiset tutkivat kahdeksan mayojen hammasta ensimmäiseltä vuosituhannelta jaa. Kaikissa hampaissa oli koristeina jadenpalasia, jotka oli kiinnitetty hampaisiin kaiverrettuihin pieniin syvennyksiin. Kiinnitysaine oli valmistettu eri kasvien ja puiden, kuten salvian ja kamferipuun, kasvihartseista.
Hammaskoruja käyttivät muutkin kuin mayojen yläluokka. Osa tutkituista hampaista oli löydetty vaatimattomammista haudoista, joten ilmeisesti myös tavalliseen kansaan kuuluneet mayat ovat käyttäneet hartsia ja hammaskoruja ehkäistäkseen hammasvaivoja.