David Dennis

Mayojen hammaskorut eivät olleet pelkkää bling-blingiä

Jalokivet ja kulta loihtivat Etelä-Amerikan mayoille sädehtivän hymyn. Aiemmin uskottiin, että hammaskorut olivat vain koriste, mutta niillä oli ilmeisesti tärkeämpikin tehtävä.

1 700 vuotta sitten mayat olivat ilmeisen ihastuneita jadeen. Väli-Amerikan suuret alkuasukaskulttuurit valmistivat vihreästä kivestä upeita veistoksia ja koruja. Mayat myös kiinnittivät pieniä jadenpalasia hampaisiinsa.

Tutkijat ovat tähän asti arvelleet, että hammaskorujen tarkoitus on ollut pelkästään esteettinen, mutta nyt uusi meksikolais-yhdysvaltalainen tutkimus on paljastanut, että korut ovat voineet liittyä myös suuhygieniaan.

”Hampaissa käytetyillä tietyillä kasvihartseilla ja eteerisillä öljyillä on voinut olla antibakteerisia ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia”, kerrotaan Yhdysvaltojen Brownin ja Harvardin yliopistojen sekä Meksikon kansallisen polyteknisen instituutin ja Jukatanin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa.

Salviaa on kautta aikojen käytetty hammassäryn ja -tulehdusten hoitoon. Myös mayat käyttivät salviaa.

© Sten Porse

Ei vain yläluokan tapa

Meksikolaiset tutkivat kahdeksan mayojen hammasta ensimmäiseltä vuosituhannelta jaa. Kaikissa hampaissa oli koristeina jadenpalasia, jotka oli kiinnitetty hampaisiin kaiverrettuihin pieniin syvennyksiin. Kiinnitysaine oli valmistettu eri kasvien ja puiden, kuten salvian ja kamferipuun, kasvihartseista.

Hammaskoruja käyttivät muutkin kuin mayojen yläluokka. Osa tutkituista hampaista oli löydetty vaatimattomammista haudoista, joten ilmeisesti myös tavalliseen kansaan kuuluneet mayat ovat käyttäneet hartsia ja hammaskoruja ehkäistäkseen hammasvaivoja.