Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lääkäri leikkasi itsensä

Apua ei ollut lähimaillakaan, kun venäläisen lääkärin Leonid Rogozovin umpilisäke tulehtui. Hänen piti toimia nopeasti pelastaakseen oman henkensä.

Vladislav Rogozov

Kun 27-vuotias neuvostoliittolainen lääkäri Leonid Rogozov sai helmikuussa 1961 voimakkaita vatsakipuja, hän ymmärsi pian, että syynä oli umpilisäkkeentulehdus.

Valitet­tavasti hän sattui silloin olemaan neuvosto­liittolaisella tutkimusase­malla Antark­tiksella ­tuhansien kilometrien päässä sairaalasta, eikä aseman 13 hengen miehistöön kuulunut muita lääkäreitä.

Myrskyjen takia paikalle ei voitu ­lähettää lentokonetta, eikä täydennyslaivaa ollut tulossa kuin vasta vuoden päästä, ja Rogozovin tila uhkasi käydä hengenvaaralliseksi.

Hän kirjoitti ­päiväkirjaansa: ”Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä leikkaus itse, vaikka se on lähes mahdotonta.”

Apunaan kaksi tutkimusaseman työntekijää Rogozov antoi itselleen paikallispuudutuksen ja leikkasi vatsansa auki.

Kaksi tuntia kestäneessä leikkauksessa Rogozov onnistui poistamaan umpilisäkkeensä ja ompe­lemaan haavan kiinni. Hän toipui hyvin ja oli jo kahden viikon kuluttua jälleen töissä.

Lue myös:

Lääketiede

Maski on peräisin Rooman valtakunnasta

1 minuuttia
Lääketiede

Poliorokote meni pieleen

20 minuuttia
Lääketiede

Elämän alku: Näin ennen synnytettiin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota