Kuuluisa homepesäke myytiin huimalla summalla

Pieni homepesäke johti penisilliinin keksimiseen vuonna 1928. Viime viikolla tuo home myytiin lähes 14 000 euron hintaan.

Halkaisijaltaan 53-millinen homemalja myytiin lähes 14 000 euron hintaan.

© Bonhams

Vanha pieni homekasvusto ei kuulosta kovin himoitulta kauppatavaralta.

Viime viikolla joku kuitenkin maksoi lähes 14 000 euroa homepesäkkeestä, joka myytiin 5,3 senttiä halkaisijaltaan olevassa maljassa.

Homeella on erikoinen historia: Se on 90 vuotta vanhaa, se on pelastanut miljoonia ihmishenkiä ja se on ansainnut Nobelin palkinnon.

Home tappoi stafylokokkibakteereja

Skottilainen tutkija Alexander Fleming näki lääkärinä ensimmäisessä maailmansodassa kerta toisensa jälkeen, miten sotilaita kuoli tavallisiin infektioihin. Siksi hän halusi kehittää lääkkeen, joka tappaisi tehokkaasti bakteereita.

Kymmenen vuotta myöhemmin hänen toiveensa alkoi toteutua, kun hän havaitsi laboratoriossaan yhteen bakteerinviljelymaljaan vahingossa päässeen homepesäkkeen.

Fleming huomasi, että homeen ympärillä stafylokokkibakteerit eivät kasvaneet, ja se oli lähtölaukaus penisilliinin kehitykselle.

Vuonna 1945 Alexander Fleming sai yhdessä Oxfodin yliopistossa työskennelleiden Ernst Boris Chainin ja Howard Walter Floreyn kanssa Nobelin lääketieteen palkinnon penisilliinin keksimisestä.

Fleming huomasi, että homekasvuston ympärillä maljassa ei kasvanut bakteereita.

© Scanpix

Homekasvustoja annettiin lahjaksi

Homepesäke, joka päätyi nimettömäksi jääneelle ostajalle, myytiin pienessä maljassa, jonka takapuolella on Alexander Flemingin signeeraus.

Lisäksi maljassa on Flemingin kirjoittama teksti: ”Home, joka loi penisillliinin.”

Myyty homemalja ei kuitenkaan ole välttämättä ainutkertainen. Kerrotaan nimittäin, että Fleming valmisti useita samanlaisia maljoja ja antoi sellaisen lahjaksi muun muassa Winston Churchillille ja paavi Pius XII:lle.