Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

freeman performs lobotomy

Kuka keksi lobotomian?

Bettmann/Getty Images

Portugalilainen neurologi António Egas Moniz kehitti lobotomian 1930-luvulla mielenterveyspotilaiden hoitoon.

Moniz uskoi, että mielenterveysongelmissa oli kyse otsalohkojen hermoratojen poikkeavuuksista ja että tilanteen voisi korjata katkaisemalla otsalohkojen ja muiden aivojen osien välisen yhteyden.

Hän perusteli näkemystään muun muassa sillä, että sodassa otsalohkoon vammautuneiden sotilaiden persoonal­lisuus oli muuttunut.

Ensimmäinen lobotomialeikkaus ­tehtiin 63-vuotiaalle naiselle vuonna 1935, ja sen sanottiin rauhoittaneen naista ja tehneen hänestä mukautuvamman. Noin 40 leikkauksen jälkeen Moniz väitti ­operaationsa olevan ”aina turvallinen” ja ”tehokas kirurginen hoito”.

Moniz porasi potilaan kalloon reikiä ja ruiskutti otsalohkoihin puhdasta alko­holia, mutta muut kirurgit kehittelivät menetelmää edelleen.

Tunnetuin heistä oli Walter Freeman, jonka keksimässä tekniikassa lyötiin ”jääpiikki” silmän kyynelkanavan kautta otsalohkoon.

Moniz sai työstään Nobelin palkinnon vuonna 1949. Menetelmän suosio kuitenkin hiipui, kun moni potilas vammautui tai kuoli, ja 1970-luvulla ­lobotomia kiellettiin useimmissa maissa.

­Siihen mennessä se oli tehty pelkästään ­Yhdys­valloissa noin 40 000 potilaalle, Skandinaviassa yli 10 000 ihmiselle ja Suomessa noin 1 700 ihmiselle.

Lue myös:

Lääketiede

E-pillerin taustavaikuttajana oli naisasianainen, jolla oli 11 sisarusta

1 minuuttia
Lääketiede

Lobotomia: 50 000 rauhoitettiin jääpiikillä

8 minuuttia
Lääketiede

Heroiinia markkinoitiin ihmelääkkeenä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota