Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koska keksittiin päänsärkypillerit?

Ensimmäiset parannuskeinot päänsärkyä vastaan kehitettiin jo Antiikin aikana.

Shutterstock

Jo antiikin kreikkalainen lääkäri Hippokrates (460–377 eaa.) kirjoitti, että pajupuiden (Salix) kuori alentaa kuumetta ja parantaa päänsärkyä.

Noin 2 200 vuotta Hippokrateen jälkeen – vuonna 1763 – englantilainen pappi Edward Stone havaitsi aivan sattumalta, että hänen päänsärkynsä katosi hänen pureskeltuaan pajun kuoren palaa, ja tehtyään kokeita hän vakuuttui asiasta.

Stone antoi jauhettua pajun kuorta 50 henkilölle ja totesi tutkimuksensa perusteella kuoren parantavan ”tehokkaasti kuumetta ja ajoittaisia kiputiloja”.

1800-luvun kuluessa tutkijat onnistuivat tunnistamaan ja eristämään pajun kipua lievittävän ainesosan, salisiinin, mutta kesti vuoteen 1897, ennen kuin saksalainen kemisti Felix Hoffmann sai kehitettyä siitä toimivan synteettisen version, asetyylisalisyylihapon.

Lääkeyhtiö Bayer alkoi myydä sitä jauhemaisessa muodossa kauppanimellä Aspirin, ja vuonna 1914 sitä alettiin myydä tabletteina.

Vanha aspiriinipakkaus, jossa lukee "ei vientiin".

© Nikolay Komarov/Wikimedia

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota