Keppi ja kidutus olivat arkea maailman ensimmäisessä mielisairaalassa
St. Mary of Bethlehemin luostari Lontoossa ryhtyi vuonna 1377 ottamaan vastaan psyykkisesti sairaita potilaita. Potilaat joutuivat usein virumaan kahlehdittuina kammottavissa oloissa hullujenhuoneessa, josta tuli asukkeineen vähitellen suosittu nähtävyys.

Vuonna 1814 Bethlehem Hospitalia ravisutti skandaali, kun kävi ilmi, että James Norris -niminen potilas oli virunut peräti 12 vuotta kahlehdittuna seinään.
Bethlehem Hospitalin pimeistä selleistä kuului surkeaa valitusta ja parkua. Jotkut hoidokit hakkasivat päätään seinään. Sellien sisään kurkistelevat vieraat näkivät alastomia, kaljuiksi ajeltuja ihmisraunioita, jotka lojuivat kahlehdittuina kivilattialla kuin eläimet häkeissään.
Jotkut potilaat tuijottivat uteliaita vieraita tylsistyneesti, jotkut taas väänsivät kasvonsa irvokkaaseen irvistykseen tai puhkesivat raivokkaaseen huutoon.
Jotkut onnettomat käpertyivät kauhuissaan kokoon ja jotkut olivat niin oopiumin turruttamia, etteivät he kiinnittäneet ympäristöönsä mitään huomiota.
”Auttakaa mielenvikaisia, lahjoittakaa lantti astiaan”, luki sisäänkäynnin luona olevassa kyltissä. Sen vieressä seisoi vartija vahtimassa, ettei kukaan vain päässyt livahtamaan sisään maksamatta.
Muutamalla rovolla vierailijat pääsivät tutustumaan yhteen 1700-luvun Lontoon suosituimmista huvituksista, Bethlehem Hospitalin hullujenhuoneeseen eli Bedlamiin, kuten laitosta puhekielessä kutsuttiin. Sana ”bedlam” tarkoittaa englannin kielessä yhä ’hullujenhuonetta’ tai ’sekasortoa’.
Mielisairaalan käytävillä kaupustelijat myivät vierailijoille pähkinöitä, hedelmiä ja juustokakkua samalla kun laitoksen hoitajat taluttivat nähtäväksi sairaalan hyväkuntoisimpia hoidokkeja. Innokkaimmat vierailijat pistelivät potilaita neuloilla, ja jos nämä eivät reagoineet, he yrittivät ärsyttää hoidokkeja solvauksilla.
Ajoittain joku potilaista puhkesi lauluun tai ryhtyi lausumaan runoa saaden palkkioksi lasillisen giniä ja raikuvat aplodit huvittuneelta yleisöltä.
Rauha laskeutui sairaalan käytäville vasta iltahämärissä viimeisten vieraiden poistuttua ja heidän rattaitaan vetävien hevosten kavionkapseen vaimennuttua.
Varasteleva johtaja
Englannin katolinen kirkko perusti vuonna 1247 Lontooseen St. Mary of Bethlehemin luostarin nykyisen Liverpool Streetin rautatieaseman tienoille.
Kirkon perinteiden mukaisesti munkit tarjosivat lähitienoon kodittomille, sairaille ja köyhille leipää ja yösijan. Vuonna 1377 luostari alkoi ottaa suojiinsa ihmisiä, jotka olivat ”menettäneet järkensä ja muistinsa”.
St. Mary of Bethlehemiä voidaan pitää maailman ensimmäisenä psykiatrisena sairaalana, vaikka se muistuttikin pikemminkin varastointilaitosta ja vankilaa.
”Potilaille” ei annettu hoitoa, vaan heidät kahlehdittiin kiinni seinään ahtaisiin selleihin, joiden ikkunassa oli kalterit ja joissa makuualustana olivat lattialle levitetyt oljet. Jos hoidokit käyttäytyivät väkivaltaisesti, heitä rangaistiin piiskaamalla ja jääkylmillä kylvyillä.
Vaikka omaiset tai viranomaiset maksoivat hoidokkien ylläpidosta ja paikalliset kauppiaat lahjoittivat luostarille leipää, juustoa, olutta, lihaa ja kalaa, potilaiden elinolot olivat surkeat.
Bethlehemin sairaalan ensimmäinen johtaja, joka tunnettiin nimellä Peter the Porter, omi sairaille annetut almut itselleen ja myi hoidokeille ruokaa, juomaa ja polttopuita kovaan hintaan.
Peter erotettiin johtajan toimesta toukokuussa 1403, kun oli käynyt ilmi, että hän oli varastanut sairaalalta muun muassa 34 huopaa, 25 lakanaa, viisi kuparipannua, kahdeksan lautasta, neljä paria käsirautoja sekä rautakettinkejä.
Lisäksi hänen katsottiin saattaneen Bethlehemin häpeään kannustamalla sen asukkaita ryypiskelyyn, uhkapeleihin ja säädyttömyyteen.
Peter the Porter oli kuitenkin vain ensimmäinen Bethlehemin monista julmista ja epärehellisistä johtajista. Sairaalan asukkien elinolot olivat epäinhimillisen kurjat vielä 1800-luvulla; sen hoitomenetelmät olivat parhaimmillaan puutteellisia ja pahimmillaan nykymittapuun mukaan suorastaan raakoja.