700 eaa.
Samaani sai hautaan kannabista
Kun arviolta 45-vuotiaan samaanin 2 700 vuotta vanha hauta avattiin Gobin autiomaassa Kiinassa muutama vuosi sitten, sieltä löytyi muun muassa 789 grammaa kannabista. Edelleen vihreät lehdet oli
aseteltu nahkapussissa puiseen koriin. Todennäköisesti hampun tarkoitus oli auttaa samaania pääsemään transsinkaltaiseen tilaan.
Noin 70 jaa.
Naurulehdistä impotenssia
Kreikkalainen lääkäri ja kasvitieteilijä Pedanius Dioscorides neuvoi kirjassaan De Materia Medica nauttimaan hamppukasvin mehua seksuaalisen kaipauksen lievittämiseksi.
Sama lääke tepsi hänen mukaansa muun muassa korvasärkyyn. Samoihin aikoihin elänyt roomalainen luonnontutkija ja sotateoreetikko Plinius vanhempi mainitsee myös hampun kirjassaan Naturalis Historia:
”Kasvin siementen mehu voi ajaa madon tai muun hyönteisen korvasta, tosin seurauksena on päänsärkyä. Kasvin juuresta tehty keite voi auttaa nivelvaivoista aiheutuviin kipuihin ja parantaa kihdin.”
Plinius mainitsee myös, että niin sanotut naurulehdet – kreikaksi gelotophyllis – saavat nauramaan hervottomasti, kun niitä nautitaan viinin ja mirhamin kanssa.
Toisaalta hän varoittelee, että rohdon käyttö voi aiheuttaa miehille impotenssia.
1378
Ensimmäinen kannabiskielto
Ottomaanien emiiri Soudoun Scheikouni kielsi kansaltaan kannabiksen polton.
Se oli ensimmäinen kerta, kun kannabiksen käyttö huumeena on tiettävästi kielletty.
Erityisesti köyhä kansanosa oli tullut riippuvaiseksi kannabiksesta, mikä ei ollut emiirin mieleen.
Niitä, jotka uhmasivat emiiriä ja pössyttelivät kannabista kiellosta huolimatta, uhkasi rangaistuksena hampaiden vetäminen suusta.
1484
Paholaisen töitä
1400-luvun lopulla kannabiksen taru näytti tulevan Euroopassa päätökseensä, kun paavi Innocentius VIII julisti sen olevan saatanan tekosia.
Paavi kielsi kasvin kaikenlaisen käytön, myös lääkkeenä.
Paavillisen kiellon jälkeen kannabiksen käyttäjä saattoi tulla leimatuksi noidaksi.
1800
Napoleonin sotilaat ihastuivat hasikseen
Egyptissä sotimassa olleet ranskalaissotilaat toivat sieltä kotiin palatessaan mukanaan uuden paheen.
Egyptiläisillä oli tapana polttaa hasista, ja Napoleonin sotilaat omaksuivat tavan heiltä.
He esittelivät tavan muille ranskalaisille keisari Napoleonin suureksi harmiksi. Pian Napoleon kielsi alamaisiaan käyttämästä huumaavaa ainetta.
1850
Lääkettä kipuihin
1800-luvulla hampun lääkinnälliset ominaisuudet löydettiin jälleen länsimaissa. Brittiläinen sotilaslääkäri W. O’Shaughnessy suositteli sitä kouristuksiin ja reumatismiin.
Britannian kuningatar Viktorian henkilääkärin sir R. Russelin kirjoituksista on päätelty, että kuningatar mahdollisesti lievitti kuukautiskipujaan kannabiksella.
Vuonna 1850 kannabis lisättiin hyväksyttyihin lääkeaineisiin yhdysvaltalaisessa lääkeaineiden julkaisussa United States Pharmacopeiassa.
1900
Hippien huume
60-luvulla kannabiksen käyttö lisääntyi hippiliikkeen myötä, mutta 70-luvulla suhtautuminen siihen kiristyi, sillä sitä pidettiin vaarallisena huumeena ja yhteiskunnallisena ongelmana.
10–20 viime vuoden aikana kannabiksen lääkekäyttö on jälleen lisääntynyt: esimerkiksi 18:ssa Yhdysvaltojen osavaltiossa sekä Ranskassa ja Saksassa lääkäri voi tietyissä tapauksissa määrätä kannabista lääkkeeksi.