Hivin synnyinpaikka selvisi

Paikka, jossa hiv syntyi, on nyt saatu selville. Kaupunki oli seikkailunhaluisten nuorten miesten paratiisi.

Leopoldville

Leopoldville 1884.

© Creative Commons

Nuoret miehet saapuivat kaupunkiin reput täynnä suuria unelmia. Kotimatkalla heillä oli kuitenkin jotain muuta mukanaan, ja he levittivät sen muualle maailmaan: he olivat saaneet elimistöönsä HI-viruksen (Human immunodeficiency virus), joka tunnetaan lyhenteellä hiv.

Kaupunki, joka nyt on tunnistettu hivin synnyinpaikaksi, oli tuolloin nimeltään Leopoldville, ja se oli Belgian Kongon pääkaupunki. Muutamassa vuodessa siitä tuli Kongon tärkein satamakaupunki, josta laivattiin muun muassa öljyä. Nykyään kaupungin nimi on Kinshasa, ja se on Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupunki.

Miesten paratiisi

Miehet tulivat Leopoldvilleen ansaitsemaan omaisuuksia, ja heidän mukanaan sinne saapui myös seksityöläisiä ja rautatie, joka kuljetti niin virusta kuin tartunnan saaneitakin.

Nykyisin Leopoldvillestä peräisin oleva HIV-1-M-ryhmän virus on kaikkein levinnein hi-virustyyppi. Se on 90 prosentilla tartunnan saaneista.

Esimerkiksi HIV-1-O-ryhmän virus tavataan vain kahdella prosentilla kaikista hiv-tartunnan saaneista. Sitä esiintyy pääasiassa Länsi-Afrikassa, vaikka sekin syntyi lähellä Leopoldvilleä.

Otolliset olot levittivät hiviä

Oxfordin yliopiston tutkijat arvelevat, että sairauden leviäminen kaikkialle maailmaan johtui pikemminkin siitä, että sillä oli hyvät mahdollisuudet levitä, eikä suinkaan itse sairauden ominaisuuksista.

Saadakseen selville hivin synnyinpaikan tutkijat laativat viruksen sukupuun. Sukupuu perustuu noin 800 keskiafrikkalaiselta eristetyn hi-viruksen perimään.

Vertaamalla viruksien perimiä tutkijat pystyivät selvittämään, että hi-virus syntyi Leopoldvillessä noin vuonna 1920.