Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naurutauti. Tanssitauti. Meteoriittitauti. Zombitauti. Pokémon-tauti. Nämä kaikki ovat olemassa.

Tiede - Lääketiede

Historian 5 oudointa epidemiaa

Pokémon-ohjelma vei 700 japanilaislasta sairaalaan, ja sairaalloinen kikattelu levisi Tansaniassa 14 kouluun. Esittelemme historian viisi ehkä oudointa epidemiaa.

1. Naurutauti sulki 14 koulua

EPIDEMIA: Se vaikutti aluksi viattomalta kikattelulta tansanialaisen koulun pihalla, mutta siitä kehittyi tammikuussa 1962 kummallinen nauruepidemia.

Ensimmäiset tapaukset sattuivat pienessä kyläkoulussa, kun kolme tyttöä alkoi äkkiä kikattaa hallitsemattomasti, ja naurukohtaukset kestivät jopa tunteja kerralla.

Tyttöjen nauru tarttui, ja pian lähes sata koulun oppilasta joutui naurun valtaan niin, että koulu jouduttiin tilapäisesti sulkemaan.

Epidemia levisi noin tuhanteen ihmiseen, ja kaikkiaan 14 koulua jouduttiin sulkemaan tilapäisesti hysteerisen nauramisen vuoksi.

SYY**:** Paras selitys hillittömälle nauramiselle oli lasten stressi. Koulu, josta epidemia lähti liikkeelle, oli ankara sisäoppilaitos, ja alueen olot olivat olleet useita vuosia ennen epidemiaa hyvin epävakaat.

2. Piirrosfilmi vei 700 lasta sairaalaan

VAROITUS: Juuri tämän videopätkän arvellaan aiheuttaneen epileptiset kohtaukset.

EPIDEMIA**:** Yksi Pokémon-piirrosfilmisarjan jakso aiheutti vuonna 1997 lähes 700 japanilaislapsen joutumisen ensiapuun. Kohtauksen saaneet lapset kouristelivat, tärisivät ja pyörtyilivät.

SYY**:** Kohtauksen aiheuttivat luultavasti piirrosfilmin valotehosteet.

Sarjassa yhdistettiin kahta tavallista piirrosfilmitekniikkaa, joissa kuvaa toistetaan tiheänä sarjana, ja asiantuntija-arvioiden mukaan tällainen optinen ärsyke laukaisi epilepsiakohtauksen.

Videopätkässä esimerkiksi kuvataan räjähdystä sinisenä ja punaisena välkkyvillä väreillä.

3. Aivosairaus teki tuhansista eläviä kuolleita

1900-luvun alussa neuvottomien neurologien vastaanotolle tuotiin jähmettyneitä potilaita. Potilaat saattoivat olla vuosikausia kivettyneenä samaan asentoon.

EPIDEMIA**:** 1920-luvulla eri puolilla maailmaa esiintyi salaperäistä sairautta.

Sairaat käyttäytyivät arvaamattomasti. Osa tärisi, osa juoksi päättömästi ympäriinsä, ja monet vaipuivat kuolemaa muistuttavaan uneen, joka saattoi kestää vuosikymmeniä.

SYY**:** Sairauden ymmärrettiin johtuvan aivoista, mutta siihen ei ollut hoitoa.

Vasta vuonna 1969 brittiläisen neurologin Oliver Sacksin onnistui herättää kokonainen osastollinen potilaita, jotka olivat maanneet liikkumattomina 40 vuotta.

Sacks antoi potilaille uutta Parkinsonin taudin lääkettä, levodopaa.

Potilaat riemuitsivat heräämisestään ensin, mutta lääkeaineen vaikutus alkoi pian hiipua, ja kolmen viikon kuluttua potilaat vaipuivat takaisin horrosmaiseen tilaan.

Encephalitis lethargica -nimellä tunnettuun aivotulehdukseen ei vieläkään tunneta hoitoa.

4. Muinainen tanssitauti aiheutti sydänkohtauksen

EPIDEMIA: Vuonna 1518 Strasbourgissa kadulla kävellyt rouva Troffea alkoi tanssia, eikä lopettanut.

Rouva Troffeaa ei saatu pysähtymään, ja hän tanssi tiettävästi taukoamatta lähes kuusi päivää.

Kun hän vihdoin herkesi tanssimasta, pakonomainen tanssiminen oli jo tarttunut muihinkin. Viikon aikana lähes 40 ihmistä tanssi vasten tahtoaan kadulla, ja kuukauden kuluttua tanssijoita oli jo 400, joista monet kuolivat uupumukseen, sydänkohtaukseen tai halvaukseen.

SYY**:** Tanssiepidemiaa kuvataan useissa historiallisissa asiakirjoissa. Nykyisin ilmiötä selitetään harha-aistimuksia aiheuttavien sienten aikaansaamalla myrkytyksellä tai joukkopsykoosilla.

5. Avaruuskivi pani kylän polvilleen

Kappale Carancas-meteoriittia, joka sairastutti ihmisiä Perussa. Vasemmalla oleva mittakuutio on yhden kuutiosenttimetrin suuruinen.

EPIDEMIA**:** Syyskuisena yönä vuonna 2007 Peruun Carancasin kylän lähelle iskeytyi meteoriitti. Kivenmurikka sai aikaan muutakin kuin vain korviahuumaavaa melua ja ison kraatterin.

Meteoriitin putoamista seuraavina päivinä Perun viranomaiset ilmoittivat, että jopa 200:lla lähiympäristön asukkaalla oli esiintynyt päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja oksentelua, kun he olivat käyneet katsomassa kraatteria.

SYY: Oireiden syytä ei ole vieläkään saatu selville. On arveltu, että kraatterista vapautui maaperästä myrkyllisiä arseenihöyryjä tai että meteoriiitista erittyi myrkyllisiä aineita.

Lue myös:

Lääketiede

Top 3: Historian tappavimmat epidemiat

8 minuuttia
Lääketiede

GRAFIIKKA: Isorokosta COVID-19:ään – pandemioiden historia

7 minuuttia
Lääketiede

Anestesian historiaa: kokalehdistä oopiumiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota