Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heroiinia markkinoitiin ihmelääkkeenä

Heroiinin väärinkäyttö lisääntyi räjähdysmäisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja hieman myöhemmin Kansainliitto päättikin kieltää aineen myynnin.

Paul J. Richards/AFP/Ritzau Scanpix

Vuonna 1874 brittiläinen C.R. Alder Wright kokeili yhdistää morfiinia ja eri kemikaaleja kehittääkseen kipua lievittävän aineen.

Tuloksena syntyi diasetyylimorfiini, joka nykyisin tunnetaan heroiinina. Wrightin keksintö jäi huomiotta, mutta lääkeyhtiö Bayerin kemisti keksi saman yhdisteen 20 vuotta myöhemmin.

Bayer markkinoi ainetta vuonna 1898 ihmelääkkeenä, joka auttoi kaikkiin vaivoihin.

Se nimettiin heroiiniksi kreikan sankaria tarkoittavaa sanaa heros mukaillen, sillä lääkkeen sanottiin antavan sankarillisen olon.

Bayerin vastaväitteistä huolimatta heroiinin todettiin aiheuttavan voimakasta riippuvuutta.

Sen käyttö lisääntyi räjähdysmäisesti etenkin ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa, missä heroiinia käytettiin kaikissa kansanosissa niin jauheena, nesteenä, peräpuikkoina kuin jopa tamponeissa.

1920-luvun kuluessa väärinkäyttö laajeni siinä määrin, että Kansainliitto kielsi aineen.

Heroiiniriippuvaisia oli tuossa vaiheessa kuitenkin jo valtava määrä, ja kiellon myötä järjestäytynyt rikollisuus otti heroiinin tuotannon ja jakelun haltuunsa.

Heroiini poistui apteekkien hyllyiltä, ja myynti siirtyi piiloon päivänvalosta.

Heroiini oli suosittua etenkin jazzklubeilla, ja monet muusikot, kuten Billie Holiday ja Ray Charles, kamppailivat vakavan heroiiniriippuvuuden kanssa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota