Keskiaika: Leipominen vei ajatukset muualle
Synnyttäminen oli keskiajalla sosiaalinen tapahtuma, ja synnyttävän naisen ympärille saattoi saapua varsinaisen synnytysavustajan tai -avustajien lisäksi paljon naispuolisia sukulaisia, ystäviä ja naapureita.
Vieraita kestittiin oluella ja kakuilla, joita odottava äiti oli leiponut.
Leipomisen piti johtaa äidin ajatukset pois poltoista ja synnytyspelosta.
Leivonnaisissa oli paljon kananmunia ja muita ravitsevia ainesosia, joista nainen sai voimia synnytyksen jälkeen.
Lapsenpäästäjä eli kätilö oli tärkein avustaja.
Hänen piti olla papin hyväksymä ja hänen tuli vannoa, ettei hän veisi mukanaan napanuoraa ja istukkaa, joita voitaisiin käyttää noituudessa.
Miehillä ei ollut mitään asiaa synnytyshuoneeseen. Isä sai tulla tutustumaan vauvaan vasta, kun tämä oli pesty.