5 paatunutta puoskaria
Nykyään meillä on valelääkäreitä, mutta kautta aikojen on ollut puoskareita, jotka ovat väittäneet pystyvänsä parantamaan kaikenlaisia vaivoja sokeritaudista impotenssiin. Joskus heidän ”hoitonsa” ovat olleet kuolettavia. HISTORIA listasi viisi paatunutta puoskaria.

Brinkley väitti, että miesten vatsaan istutetut vuohipukkien kivekset paransivat impotenssia. 42 miestä kuoli Brinkleyn leikkauksien jälkeen.
1. John R. Brinkley istutti miehiin vuohen kiveksiä
Yhdysvaltalainen John R. Brinkley (1885–1942) oli huomannut, että vuohipukit olivat aina valmiita parittelemaan, joten kun eräs hänen miespuolisista potilaistaan valitti potenssiongelmistaan, Brinkleyllä välähti.
Hän keksi, että vuohen vahvasta paritteluvietistä voisi olla apua ihmisille, ja niinpä hän istutti leikkauksessa vuohen kivekset potilaansa vatsaan.
Leikkaus näytti onnistuneen, ja potilaan huhuttiin saattaneen vaimonsa raskaaksi pian sen jälkeen. Brinkleyn klinikalle Kansasiin alkoi virrata asiakkaita.
Leikkauksen hinta oli 750 dollaria eli seitsemisen tuhatta nykyeuroa, ja Brinkleystä tuli pian rikas mies. Hän käytti rahojaan muun muassa mainoskampanjaan, jolla hän houkutteli yhä uusia asiakkaita.
Sitten alkoi kuulua ensimmäisiä valituksia. Leikkauksen läpikäyneillä oli tulehduksia ja kipuja, ja monet jopa heittivät henkensä. Vihaiset omaiset alkoivat piinata Brinkleyä, joka haastettiin oikeuteen ainakin 12 kertaa potilaan kuoleman johdosta.
Myös Yhdysvaltojen lääkäriyhdistys kiinnostui Brinkleyn toimista. Hänen suunnitelmansa avata klinikka Kaliforniaan tyssäsi, kun yhdistys totesi hänet valelääkäriksi, jonka tutkintotodistus oli väärennetty.
Brinkley laajensi sen sijaan toimintaansa Kansasissa ja perusti radioaseman, joka soitti musiikkia ja mainosti hänen leikkauksiaan, ja niin hän sai tavoitettua paljon uusia asiakkaita.
Hänen vaikutusvaltansa Kansasissa vahvistui niin, että kun kalifornialainen syyttäjä yritti saada Brinkleyn oikeuteen puoskaroinnista, Kansasin kuvernööri kieltäytyi luovuttamasta tätä.
Raha ei kuitenkaan pelastanut Brinkleyä lopullisesti. Kun hänen leikkauksensa yhdistettiin jo 42 epäilyttävään kuolemantapaukseen, Kansasin terveyshallinto peruutti lopulta hänen oikeutensa toimia lääkärinä.
Seurasi joukko oikeuskäsittelyitä, jotka tuhosivat Brinkleyn, ja hän kuoli köyhyydessä vuonna 1942.
Vahvuudet/h**eikkoudet**
- Vaikka Brinkleyllä ei ollut oikeaa lääkärintutkintoa, hän ei ollut lääkärinä täysin osaamaton. Espanjantaudin aikaan vuonna 1918 hän paransi monia potilaita.
- Hän oli poliittisesti lahjakas, ja vain ääntenlaskentaan liittyneiden teknisten seikkojen vuoksi häntä ei valittu Kansasin kuvernööriksi.
- Brinkleyn klinikan heikko hygienia koitui monen potilaan kohtaloksi.
- Hän kiinnitti kerskailullaan arvostelijoiden huomion itseensä.
- Hän ei osannut käsitellä kritiikkiä ja ryhtyi usein lapsellisiin vastaiskuihin.