5 paatunutta puoskaria

Nykyään meillä on valelääkäreitä, mutta kautta aikojen on ollut puoskareita, jotka ovat väittäneet pystyvänsä parantamaan kaikenlaisia vaivoja sokeritaudista impotenssiin. Joskus heidän ”hoitonsa” ovat olleet kuolettavia. HISTORIA listasi viisi paatunutta puoskaria.

Brinkley väitti, että miesten vatsaan istutetut vuohipukkien kivekset paransivat impotenssia. 42 miestä kuoli Brinkleyn leikkauksien jälkeen.

© Corbis/Polfoto & Sydney B. Flower

1. John R. Brinkley istutti miehiin vuohen kiveksiä

Yhdysvaltalainen John R. Brinkley (1885–1942) oli huomannut, että vuohipukit olivat aina valmiita parittelemaan, joten kun eräs hänen miespuolisista potilaistaan valitti potenssi­ongelmistaan, Brinkleyllä välähti.

Hän keksi, että vuohen vahvasta parit­teluvietistä voisi olla apua ihmisille, ja niinpä hän istutti leikkauksessa vuohen kivekset potilaansa vatsaan.

Leikkaus näytti onnistuneen, ja potilaan huhuttiin saattaneen vaimonsa raskaaksi pian sen jälkeen. Brinkleyn klinikalle Kansasiin alkoi virrata asiakkaita.

Leikkauksen hinta oli 750 dollaria eli seitsemisen tuhatta nykyeuroa, ja Brinkleystä tuli pian rikas mies. Hän käytti rahojaan muun muassa mainoskampanjaan, jolla hän houkutteli yhä uusia asiakkaita.

Sitten alkoi kuulua ensimmäisiä valituksia. Leikkauksen läpikäyneillä oli tulehduksia ja kipuja, ja monet jopa heittivät henkensä. Vihaiset omaiset alkoivat piinata Brinkleyä, joka haastettiin oikeuteen ainakin 12 kertaa potilaan kuoleman johdosta.

Myös Yhdysvaltojen lääkäriyhdistys kiinnostui Brinkleyn toimista. Hänen suunnitelmansa avata klinikka Kaliforniaan tyssäsi, kun yhdistys totesi hänet valelääkäriksi, jonka tutkintotodistus oli väärennetty.

Brinkley laajensi sen sijaan toimintaansa Kansasissa ja perusti radioaseman, joka soitti musiikkia ja mainosti hänen leikkauksiaan, ja niin hän sai tavoitettua paljon uusia asiakkaita.

Hänen vaikutusvaltansa Kansasissa vahvistui niin, että kun kalifornialainen syyttäjä yritti saada Brinkleyn oikeuteen puoskaroinnista, Kansasin kuvernööri kieltäytyi luovuttamasta tätä.

Raha ei kuitenkaan pelastanut Brinkleyä lopullisesti. Kun hänen leikkauksensa yhdis­tettiin jo 42 epäilyttävään kuolemantapaukseen, Kansasin terveyshallinto peruutti lopulta hänen oikeutensa toimia lääkärinä.

Seurasi joukko oikeuskäsittelyitä, jotka tuhosivat Brinkleyn, ja hän kuoli köyhyydessä vuonna 1942.

Vahvuudet/h**eikkoudet**

  • Vaikka Brinkleyllä ei ollut oikeaa lääkärintutkintoa, hän ei ollut lääkärinä täysin osaamaton. Espanjantaudin aikaan vuonna 1918 hän paransi monia potilaita.
  • Hän oli poliittisesti lahjakas, ja vain ääntenlaskentaan liittyneiden teknisten seik­kojen vuoksi häntä ei valittu Kansasin kuvernööriksi.
  • Brinkleyn klinikan heikko hygienia koitui monen potilaan kohtaloksi.
  • Hän kiinnitti kerskailullaan arvostelijoiden huomion itseensä.
  • Hän ei osannut käsitellä kritiikkiä ja ryhtyi usein lapsellisiin vastaiskuihin.

William J. A. Bailey lupasi radioaktiivisen lääkkeensä parantavan kaikki vaivat.

© Oak Ridge Associated Universities

2. William J. A. Bailey rikastui myrkyttämällä potilaitaan

Yhdysvaltalainen William J. A. Bailey (1884–1949) väitti valmistuneensa lääkäriksi Harvardin yliopistosta. Todellisuudessa hän oli keskeyttänyt opintonsa jo alkuvaiheessa.

Bailey ryhtyi kehittämään omia lääkeaineitaan, joista merkittävin oli hänen Radithor-niminen liuoksensa.

Se oli tislattua vettä, johon oli lisätty hitunen radioaktiivista radiumia. Bailey mainosti rohtoaan ”ikuisena auringonpaisteena” ja väitti sen parantavan muun muassa päänsärkyä ja sokeri­tautia.

Todellisuudessa Radithor oli myrkyllistä ja tappoi ainakin yhden potilaan. Kuoleman­tapauksen jälkeen Yhdys­val­tojen terveysviranomaiset kielsivät radioaktiiviset lääkkeet.

Vahvuudet/h**eikkoudet**

  • Bailey menestyi taloudellisesti ja kuoli rikkaana miehenä.
  • Oli huono välttelemään viranomaisten tutkimuksia ja jäi kiinni.

3. John Taylor luki potilaidensa ajatuksia silmiin katsomalla

Brittiläinen John TayIor (1703–1772) olisi voinut olla hyväkin silmä­kirurgi, mutta ajan myötä hän laiskistui ja panosti vain itsensä mainostamiseen.

Hän väitti olevansa muun muassa Britannian kuninkaan Yrjö II:n ja paavin silmälääkäri, vaikka todellisuudessa hän oli naisten­naurattaja ja puoskari, joka kierteli kaupungista toiseen tekemässä kyseenalaisia toimenpiteitä.

Epäillään jopa, että säveltäjä Georg Friedrich Händel sokeutui Taylorin käsittelyn takia.

Taylor myös väitti muun muassa voivansa lukea potilaiden ajatuksia katsomalla näitä silmiin.

Vahvuudet/heikkoudet

  • Taylor hyödynsi uusinta tietoa vaarallisissa toimenpiteissään.
  • Joutui usein pilkan kohteeksi.

Sveitsiläinen taiteilija Albert Anker kuvasi aikansa parantajaa vuonna 1879 maalauksessa Der Quacksalber.

© Albert Anker, Wikipedia

4. Peter op de Beeck järjesti viattoman naisen roviolle

Belgialainen Peter op de Beeck (1733–1824) esiintyi sekä lääkärinä että apteekkarina. Oikeasti hän ei ollut kumpaakaan, minkä potilaat tajusivat vasta menetettyään jo hänelle rahansa.

Hän myös syytti vuonna 1793 erästä naista riivatuksi, minkä jälkeen nainen poltettiin roviolla.

Vahvuudet/h**eikkoudet**

  • Op de Beeck osasi hyödyntää kansan hyväuskoisuutta.
  • Joutui maansa vallan­pitäjien epäsuosioon.

5. Albert Abrams teki koneellaan diagnooseja käsialan perusteella

Yhdysvaltalainen Albert Abrams (1863–1924) oli oikeasti koulutettu lääkäri, mikä antoi hänen villeim­millekin ideoilleen uskottavuutta.

Hän esimerkiksi keksi koneen, joka teki diagnooseja käsialan perusteella, ja toinen hänen koneensa sitten paransi potilaat havaituista sairauksista.

Vahvuudet/h**eikkoudet**

  • Abramsilla oli vaikutusvaltaisia kannattajia.
  • Uskoi rokotteiden aiheuttavan esimerkiksi kuppaa.

Abrams rakenteli useita lääketieteellisiä ihmekoneita.

© McGill University