Bettmann/Getty Images

Kuka keksi Heimlichin otteen?

Heimlichin otteen kehittäjä halusi estää ravintoloissa sattuneet tukehtumiskuolemat ja keksikin toimivan menetelmän. Arvioidaan, että sillä on pelastettu jo jopa 100 000 ihmishenkeä.

Heimlichin ote on yksinkertainen liike, joka voi estää ihmistä tukehtumasta, jos hänen henkitorveensa on juuttunut vierasesine.

Otteen kehitti yhdysvaltalainen kirurgi Henry Heimlich 1970-luvulla. Ennen Heimlichin otteen kehittämistä tavallisin tapa auttaa tukehtumaisillaan olevaa ihmistä oli hakata häntä voimakkaasti selkään.

Se ei kuitenkaan aina auttanut, ja kun Heimlich kuuli, että ravintoloissa tukehtui joka vuosi kuoliaaksi tuhansia ihmisiä, hän päätti kehittää uuden apukeinon.

Heimlichin ote yleistyi

Heimlich testasi eri liikkeitä työntämällä nukutettujen koirien kurkkuun pienen pallon ja yrittämällä irrottaa sen.

Kokeet osoittivat, että tehokkain tapa poistaa vierasesine henkitorvesta oli tarttua koiraan takaapäin ja puristaa sitä voimakkaasti vatsan yläosasta.

Heimlich esitteli otteensa julkisuudessa vuonna 1974, ja pian lehdissä kirjoitettiin kilvan ihmisistä, jotka olivat välttyneet tukehtumiskuolemalta Heimlichin kehittämän otteen ansiosta.

Heimlichin otteesta tuli nopeasti viranomaisten suosittelema tapa estää ihmistä tukehtumasta, ja se kuuluu vielä nykyäänkin tärkeänä osana useimpien ensiapukurssien opetusohjelmaan.

Elizabeth Taylor oli yksi Heimlichin otteen pelastamista kuuluisuuksista.

© Dell Publishing

Heimlich on pelastanut tuhansia