VIDEO: Darwinin teorian vastaanotto
Jo muinaiset kreikkalaiset...
Yksi ensimmäisistä ”evolutionisteista” oli kreikkalainen filosofi Anaksimandros (610–546 eaa.). Hän uskoi, että kaikki elämä oli syntynyt vedessä ja merieläimet olivat sittemmin uineet maihin ja sopeutuneet uudenlaiseen ympäristöön.
Anaksimandroksen mukaan ihminenkin oli kehittynyt kalamaisista eläimistä ja ”saanut muotonsa näissä eläimissä”.
Myös mm. Zenon Kitionilainen (noin 334–262 eaa.) uskoi, että kaikella elollisella oli tietty tarkoitus ja että luonto pyrkii aina kohti ”rakennetta, joka on selviämisen kannalta ihanteellinen”.
Kirkko karsasti teoriaa
Antiikin filosofien darvinistiset ajatukset kuitenkin tukahdutettiin keskiajalla, sillä kirkon mukaan kaikki elollinen oli Jumalan luomaa ja siksi täydellistä – eikä mitään kehitystarpeita siis ole koskaan ollut.
Tämä uskomus ei kuitenkaan rajoittanut muslimitutkijoita. Niinpä historioitsija ja filosofi Ibn Khaldun kirjoitti vuonna 1377, että ihminen oli kehittynyt ”apinoiden maailmasta” prosessissa, jossa ”lajien lukumäärä kasvaa”.
Charles Darwin pyrkikin todistamaan näitä teoreettisia näkemyksiä julkaistessaan Lajien synnyn vuonna 1859. Nykyisin evoluutioteoria on kansainvälisen tiedeyhteisön yleisesti hyväksymä.