Yale University
Vinlandin kartta

Kuinka vanha Vinlandin kartta on?

Tutkijat ovat 1960-luvulta lähtien väitelleet Vinlandin kartasta, jonka mukaan viikingit löysivät ja kartoittivat Amerikan kauan ennen Kolumbusta. Nyt asiassa on kuitenkin tapahtunut uusi käänne.

Vuonna 1965 yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkijat julkaisivat kohulöydön: 1400-luvulta peräisin olevan maailmankartan, niin sanotun Vinlandin kartan, joka kuvaa Pohjois-Amerikkaa muistuttavaa aluetta ja jossa olevan tekstin mukaan alueen löysivät ”Bjani ja Leif”.

Kartan väitettiin todistavan, että viikingit olivat löytäneet Amerikan jo kauan ennen Kolumbuksen saapumista vuonna 1492.

Kartta herätti alusta alkaen epäilyksiä, ja jo vuonna 1966 Smithsonian-museo järjesti konferenssin, jossa karttaa tutkittiin tarkoin. Konferenssin osanottajat ihmettelivät, miksi Grönlanti oli kuvattu kartalla saarena, vaikka se kartoitettiin vasta 1900-luvulla.

Vinlandin kartta

Vinlandin kartan mitat ovat noin 28 x 40 cm ja sen on väitetty olevan peräisin 1400-luvulta. Uuden tutkimuksen mukaan kartta on kuitenkin paljon uudempi.

© Yale University

Muste paljasti väärennöksen

Sittemmin Vinlandin karttaa ja muun muassa sen tekstiä ja pergamenttia on analysoitu tarkoin useaan otteeseen. Viimeksi Yalen tutkijat analysoivat kartassa käytettyä mustetta, ja syyskuussa 2021 he julkaisivat tutkimuksensa tuloksen: Kartta on piirretty musteella, jota ei ollut olemassa ennen 1920-lukua.

Kartan väärentäjä ei ole tiedossa. Kartan ensimmäinen tiedossa oleva omistaja – hämäristä yhteyksistään tunnettu italialainen kirjakauppias – myi sen 1950-luvulla yhdysvaltalaismiehelle, joka lahjoitti sen Yalelle. Kirjakauppias ei koskaan paljastanut, mistä hän oli kartan saanut.