Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saviruukullinen roomalaisia kolikoita.

Tiede

Kolikot tunnistettiin kuvantamalla

Lentokonemoottoreiden laadunvarmistukseen kehitetty kuvantamislaite on osoittautunut arkeologeille kullan arvoiseksi. Sen avulla aarteet voidaan tutkia pikavauhtia.

Arkeologit ovat ottaneet käyttöön röntgenkuvan­tamismenetelmän, jonka avulla voidaan saada esimerkiksi pahoin ruostuneista tai kuparihomeen peittämistä vanhoista kolikoista hämmästyttävän tarkkoja kuvia. Muinaisia kolikoita löytyy usein maakätköistä tai ruukuista, ja ne ovat yleensä varsin huonossa kunnossa.

Niiden huolellinen puhdistaminen ja tunnistaminen on tähän asti ollut erittäin hidasta. Nyt British Museumin ja Sout­hamp­tonin yliopiston tutkimushankkeessa on kuitenkin onnistuttu selvittämään löytyneiden kolikoiden alku­perä ennätyksellisen nopeasti ja ihmiskäsin koskematta.

  1. Röntgensäteet tunkeutuvat saviruukun läpi.

”Tämä tekniikka voi tulevaisuudessa osoittautua erittäin merkittäväksi tavaksi tutkia ja arvioida arkeologisia löytöjä. Sen ansiosta voimme saada lisätietoja löydöistä jo muutamassa tunnissa, kun aiemmin siihen on yleensä mennyt konservaattoreilta viikkoja tai jopa kuukausia”, kertoi British
Museumin tutkija Roger Bland sanomalehti The Guardianille.

  1. Kolikoista otetaan tuhansia kuvia.

Tekniikka kehitettiin alun perin Rolls-Roycen tehtaalla, missä sen avulla etsitään lentokonemoottorien turbiinin siivistä mahdollisia vikoja. Kohteesta otetaan ensin tuhansia kaksiulotteisia röntgenkuvia, joiden avulla sitten luodaan digitaalisesti kolmiulotteisia malleja.

Roger Bland oli ensimmäinen, joka keksi kokeilla samaa tekniikkaa arkeologisissa tutkimuksissa. Sen avulla hän onnistuikin hyvin lyhyessä ajassa tunnistamaan ja ajoittamaan suuren määrän saviruukussa olevia likaisia ja toisiinsa tarttuneita vanhoja roomalaisia kolikoita.

  1. Kuvien perusteella tietokone laatii kolmiulotteisia malleja.

Kuvantamisen jälkeen kolikot puhdistettiin perinteisin konservointimenetelmin, jotta voitiin varmistua kuvantamalla tehdystä tunnistuksesta. Osoittautui, että kuvantamalla kolikoista saatiin esiin pienimmätkin yksityiskohdat.

Arkeologit aikovat seuraavaksi kokeilla, voiko menetelmää käyttää myös esimerkiksi puusta tai luusta valmistettujen esineiden tutkimiseen.

Lue myös:

Lääketiede

Tämän vuoksi ruttolääkäreillä oli nokkanaamarit

2 minuuttia
blood letting Tractatus de Pestilencia
Lääketiede

Miten suonta iskettiin?

2 minuuttia
Lääketiede

Tällainen oli ensimmäinen ambulanssi

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota