SUURIN NISÄKÄS: 33 metriä pitkä ja yli 200 tonnia painava sinivalas on suurin koskaan elänyt eläin.

© NOAA Photo Library

Kaikkien aikojen 10 suurinta eläintä

Yksikään eläin ei ole kasvanut sinivalasta suuremmaksi, mutta joka eläinryhmässä on ollut omat jättinsä kaksi metriä pitkästä tuhatjalkaisesta ahnaisiin muinaisvillisikoihin ja kalloja murskaaviin jättiläislintuihin.

SUURIN VILLISIKA (25 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Oikeastaan Daeodon oli vain villisian kaukainen sukulainen, mutta sillä oli samanlainen tiivis ja vankka ruumiinrakenne. Daeodonin säkäkorkeus oli lähes kaksi metriä, ja se kasvoi yli 3,5 metriä pitkäksi.

SUURIN HAI (1,2 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Megalodon eli suurihammashai oli 22 metriä pitkä, ja se saattoi painaa jopa 40 tonnia. Nykyinen valkohai on 6,5 metriä pitkä ja painaa 3,5 tonnia.

SUURIN LINTU (6 milj. vuotta sitten):

© Wikimedia Commons

Argentavis-suvun yksilöiden siipien kärkiväli saattoi olla noin seitsemän metriä eli kaksi kertaa niin paljon kuin suurimman nykylinnun. Se oli luultavasti noin kaksi metriä korkea ja painoi 75 kiloa.

SUURIN MAANISÄKÄS (30 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Lähes viiden metrin säkäkorkeus ja kahdeksan metrin pituus tekevät Paraceratheriumista suurimman koskaan eläneen maanisäkkään. Laji oli nykyisten sarvikuonojen kaukainen sukulainen. Siitä käytetään joskus myös tieteellistä nimeä Inricotherium.

SUURIN KILPIKONNA (70 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Archelon-suvun merikilpikonnat olivat jättimäisiä. Yli neljä metriä pitkät kilpikonnat, joiden evien kärkiväli oli viisi metriä, olivat yli kaksi kertaa niin suuria kuin suurin nykylaji, merinahkakilpikonna.

SUURIN NIVELJALKAINEN (300 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

2,5 metriä pitkä Arthropleura on nykyisten tuhatjalkaisten ja juoksujalkaisten kaukainen sukulainen. Se kasvoi suureksi, koska Maan ilmakehässä oli sen elinaikana paljon enemmän happea kuin nykyisin.

SUURIN MAAPETOLINTU (15 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Phorusrhacos oli 2,5 metriä korkea petolintu, jonka pää nokkineen oli jopa 60 sentin mittainen. Nokka oli niin voimakas, että se pystyi murskaamaan sillä kalloja. Lintu oli liian painava pystyäkseen lentämään, mutta sen ruumiinrakenne paljastaa, että se oli nopea juoksija.

SUURIN KALA (145 milj. vuotta sitten):

© Shutterstock

Leedsichthys oli jopa 17-metriseksi kasvanut luukala. Se söi planktonia, jota se siivilöi vedestä suurella suullaan.

SUURIN HIRMULISKO (150 milj. vuotta sitten):

© Wikimedia Commons

Amphicoelias kuului kasvinsyöjädinosauruksiin eli sauropodeihin. Se oli luultavasti 60 metriä ja painoi 122 tonnia eli se oli suurin koskaan elänyt hirmuslisko.