Ardea Picture Library/Ritzau Scanpix
Sopuli vedessä, ei huku

Kaikki sen tietävät: ”Sopulit syöksyvät laumana jyrkänteeltä!”

Pienet sopulit kokoontuvat suuriksi laumoiksi, vaeltavat rannikolle ja heittäytyvät mereen. Näin meille opetti Disneyn luontoelokuva vuodelta 1958.

Luonto-ohjelmat ovat television suosituimpia ohjelmia. 1950-luvulla ihmisten piti mennä elokuviin, jos he halusivat nähdä eksoottisia eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Vuonna 1958 Disney-yhtiö julkaisi todellisen sensaation: Elokuvaa White Wilderness eli Valkoinen erämaa oli kuvattu Kanadan autiomaassa kolme vuotta, ja kuvausryhmä oli onnistunut taltioimaan Technicolor-filmille upeita otoksia. Mainosjulisteet lupasivat jääkarhuja, peurojen kiimaa ja ulvovia susia.

Suurimman vaikutuksen elokuvayleisöön teki kuitenkin arktisen maiseman halki vilistävä suuri sopulilauma.

”Edessä avautuu arktinen rannikko ja meri, ja nuo pikku eläimet vain juoksevat. Vaistonsa ajamina ne ryntäävät alas kallioilta”, kertojaääni selostaa. Sopulit hyppäävät yksi toisensa jälkeen mereen dramaattisen musiikin soidessa.

White Wilderness -juliste lupaa ärjyviä jääkarhuja ja kiimaisia peuroja.

Disney-elokuva Valkoinen erämaa ihastutti niin paljon, että se palkittiin Oscarilla.

© Walt Disney Pictures/The Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix

“Ne hyppäävät. Kaikki näyttävät selviytyvän, ja sitten ne alkavat uida – eivät kuitenkaan rantaan, ihme kyllä, vaan kohti kaukaista horisonttia. Vähitellen niiden voimat loppuvat ja päättäväisyys hiipuu, ja pian pienet ruumiit täplittävät Jäämerta.”

Disney sai elokuvasta parhaan dokumenttielokuvan Oscarin, ja siitä lähtien päättömästi jonkin asian perässä kulkevia ihmisiä on verrattu sopulilaumaan. Mutta tekevätkö sopulit tosiaan kollektiivisen itsemurhan?

Disney sai ”vuoden parhaan dokumenttielokuvan” Oscarin

Valkoinen erämaa sai parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 1959. Vuoden menestyjä oli musikaali Gigi, joka palkittiin yhdeksällä Oscarilla.

© Shutterstock

PUOLESTA ja VASTAAN: Selitykset vaihtelevat

Sopuleiden populaatio vaihtelee suuresti vuosittain. Runsaina sopulivuosina eläimille tulee ruuasta pulaa ja sopulit joutuvat vaeltamaan. Ne lähtevät liikkeelle suurina laumoina.

Vanhoissa tietokirjoissa kerrotaan, että sopulivuosina Norjassa jotkin vuonot täyttyvät kuolleista eläimistä. Lisäksi kerrotaan, että sopulit kokoontuvat laumoiksi tappaakseen itsensä.

Disney-elokuvassa sopulit näyttävät suuntaavan tietoisesti rannalle ja heittäytyvän kalliolta, eivätkä ne veteen jouduttuaan yritä pelastautua takaisin maalle vaan lähtevät uimaan merelle päin. Yritys on tuomittu epäonnistumaan, ja sopulit uivat kohti väistämätöntä kuolemaa.

Elokuva kuvattiin Kanadassa Albertassa, missä ei elä luontaisesti sopuleita. Kuvausryhmä oli ostanut eläimet inuittipojilta ja otti ne mukaan kuvauksiin.

Lisää kikkailua. Osa kohtauksista kuvattiin pyörivällä alustalla niin, että kamerakulmaa oli helppo muuttaa. Kun kaikki kohtaukset olivat purkissa, kuvausryhmä ajoi sopulit jyrkänteeltä – jos katsoo tarkemmin, huomaa joidenkin sopulien yrittävän kiivetä ylös, mutta rinne on liian jyrkkä.

Lopuksi koirat pantiin pelottelemaan sopulit juoksemaan mereen. Näin saatiin aikaan luontosensaatio. Selostajan ääni kertoo keksityn selityksen sopulien keksitylle käytökselle.

VIDEO: Katso kiistanalainen kohtaus elokuvasta

Filminpätkässä noin 50 sekunnin kohdalla näkyy selvästi, miten rinnettä alas luisuvat sopulit yrittävät vimmaisesti kääntyä takaisin, mutta rinne on liian jyrkkä eivätkä sopulit saa jaloillaan otetta irtonaisesta maasta.

LOPPUPÄÄTELMÄ: Disney lavasti myytin todeksi

Uskomus sopulien joukkoitsemurhasta on tunnettu jo kauan ennen Disneyn Valkoinen erämaa -elokuvaa, mutta kuvausryhmä lavasti tilanteen ja surmasi siinä yhteydessä sopuleita.

Biologit ovat tyrmänneet uskomuksen sopulien laumoina tekemästä päättömästä itsetuhosta. Siitä huolimatta myytti elää edelleen ja sitä käytetään vertauksena ihmisistä, jotka juoksevat jonkin ilmiön tai aatteen perässä ajattelematta itse.

Sopulikäytös ajaa ihmisiä sokeasti eteenpäin.

Tosielämän sopulit astumassa jyrkänteeltä...

© Shutterstock

Suomalaisille tunnetuin esimerkki sopulilaumavertauksesta lienee, kun toimittajiin suivaantunut presidentti Mauno Koivisto vertasi vuonna 1984 toimittajia sopuleihin:

”Näyttää siltä, että on mielipidejohtajia, joita muut sitten seuraavat kuin sopulilauma.” Koiviston sopulivertaus jäi elämään.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO:
Jättäkää sopulit rauhaan.