Ihmiset ylittivät Tyynenmeren 300 vuotta luultua aiemmin

Fernão de Magalhãesin maailmanympäripurjehdusta vuonna 1521 pidetään ensimmäisenä Tyynenmeren ylityksenä, mutta uusi tutkimus haastaa teorian.

Fernão de Magalhãesin maailmanympäripurjehdusta vuonna 1521 pidetään ensimmäisenä Tyynenmeren ylityksenä, mutta uusi tutkimus haastaa teorian.

914 collection/Imageselect

Tuoreen tutkimuksen mukaan polynesialaiset olivat yhteydessä Etelä-Amerikan asukkaisiin noin 800 vuotta sitten.

Ryhmä tutkijoita Yhdysvaltojen Stanfordin yliopistosta teki tähän asti kattavimman dna-tutkimuksen Polynesian ja Etelä-Amerikan asukkaista. Tarkoitus oli selvittää, miten varhain ensimmäinen kontakti Tyynenmeren poikki tapahtui.

Thor Heyerdahl esitti yli 70 vuotta sitten, että ihmisiä purjehti Etelä-Amerikasta Polynesiaan.

© Shutterstock

Tutkijat ottivat dna-näytteen yli 17:ään eri väestöryhmään kuuluvalta 807 ihmiseltä Tyynemeren saarilta sekä 15:ltä eri Etelä-Amerikan intiaaniheimolta.

Kun dna-näytteitä verrattiin keskenään, ilmeni, että tietty Kolumbian zenuheimon dna-jakso esiintyy myös monin paikoin Polynesiassa.

Polynesialaiset ja intiaanit pariutuivat keskiajalla

Tutkijat alkoivat sitten selvittää, milloin ihmisiä, joilla oli dna:ta molemmilta alueilta, eli Polynesian saarilla Tyynessämeressä.

”Kaikilla ajoitusmenetelmillä saatiin sama tulos, eli keskiaika noin vuonna 1200. Se oli siis kauan ennen kuin eurooppalaiset astuivat mukaan kuvaan”, kertoo Alexander Ioannidis, tutkimuksen johtaja ja biolääketieteellisen datatieteen postdoc-tutkija.

Tutkijat voivat seurata polynesialais-eteläamerikkalaisten dna:n leviämistä Tyynenmeren saarilla siitä lähtien, kun ensimmäiset ihmiset, joilla oli molempia dna:ita, ilmestyivät eteläisille Marquesasaarille vuonna 1150.

Ioannidis ja tutkijaryhmä eivät pysty vielä sanomaan, milloin polynesialaisten ja eteläamerikkalaisten kulttuurien kohtaaminen tapahtui ensimmäisen kerran.

Teoriassa polynesialaiset ovat voineet matkata Etelä-Amerikkaan, jossa he ovat lisääntyneet zenuheimolaisten kanssa, minkä jälkeen he ovat palanneet kotiin. Samoin joukko intiaaneja on voinut purjehtia Polynesiaan ja asettua sinne.