Homofobia ajoi lahjakkaan matemaatikon itsemurhaan
Kesäkuussa on kulunut sata vuotta matematiikkanero Alan Turingin syntymästä. Traagisesti kuollut Turing tunnetaan ensimmäisen tietokoneen kehittäjänä ja taitavana koodinmurtajana.

Turingin koodinmurtajassa oli 36 kiekkoa. Se vastasi 12:ta Enigma-laitetta, ja sillä testattiin eri salausvaihtoehtoja.
Kesäkuun 8. päivän aamuna vuonna 1954 kotiapulainen Eliza Clayton teki järkyttävän löydön.
Hänen työnantajansa, 41-vuotias matemaatikko Alan Turing makasi sängyssään selällään liikkumatta suu vaahdossa.
Kun Clayton kosketti Turingin kättä, se oli jäykkä ja kylmä. Clayton juoksi kauhistuneena naapuriin soittamaan poliisille.
Rikospaikkatutkijat löysivät Turingin ruumiin vierestä omenan, josta oli haukattu pala.
Kun ruumiinavauksessa havaittiin Turingin sisäelimien tuoksuvan karvasmantelille, poliisilla oli koossa ainekset teoriaan kuolintavasta: Turing oli haukannut syanidilla myrkytettyä omenaa.
Ruumiinavausraportissa todettiin, että Manchesterin yliopiston tutkija Alan Turing oli tehnyt itsemurhan.
Turingin kuolemaa oli edeltänyt loistava tieteellinen ura. Turingin työllä oli ensinnäkin ollut ratkaiseva merkitys tietojenkäsittelytieteen synnylle ja kehitykselle.
Vuosien mittaan häntä oli alettu arvostaa myös hänen toisen maailmansodan aikana tekemästään työstä kotimaansa palveluksessa.
Kaikista Turingin ansioista huolimatta häneen oli kohdistunut ennakkoluuloja, jotka lopulta ilmeisesti ajoivat hänet kuolemaan.
Sisäänpäinkääntynyt eksentrikko
Turing syntyi 23.6.1912. Hänen poikkeuksellinen matemaattinen lahjakkuutensa ilmeni jo lapsena, ja hän osasi laskea ennen kuin hän oli oppi lukemaan.
Jo ennen kouluikää hän oli hyvin taitava lukujen käsittelyssä ja loogisessa ajattelussa.
Toisaalta hän käsitti nuorena usein kaiken kirjaimellisesti, mikä oudoksutti muita ja sai nämä karttamaan häntä.
Hänen sosiaaliset taitonsa eivät siksi päässeet kehittymään, ja hänen oli myöhemminkin vaikea tulla toimeen muiden kuin harvojen läheisten ystäviensä ja kollegoidensa kanssa.
Kouluikäisenä Turing lähetettiin monien muiden brittilasten tavoin sisäoppilaitokseen.
Dorsetissa sijaitsevan Sherborne Schoolin verkkosivuilla Turing esitellään nykyisin opinahjon kaikkien aikojen kuuluisimpana oppilaana. Kouluaikana Turingin matemaattista lahjakkuutta ei kuitenkaan pidetty merkittävänä.
Turing nimittäin pinnasi tavallisilta laskentotunneilta ja käytti aikansa mieluummin ratkomalla yhtälöitä, joiden mielekkyyttä matematiikanopettaja ei ymmärtänyt. Tästä syystä hän ei saanut hyviä arvosanoja.
Kaikesta huolimatta Turing nautti sisäoppilaitosajastaan Dorsetissa. Siellä hän tutustui ja todennäköisesti myös ihastui ikätoveriinsa Christopher Morcomiin.
Vaikka pojat enimmäkseen keskustelivat Einsteinin suhteellisuusteoriasta ja piin desimaalien laskemisesta, yhteiset hetket olivat Turingille tärkeitä. Ystävyys Morcomiin oli luultavasti hänen elämänsä romanttisin suhde.
Suhde päättyi kuitenkin pian, kun Morcom menehtyi tuberkuloosiin vain 18 vuoden ikäisenä.
Hautajaisten jälkeen Turing sai Morcomin vanhemmilta ystävänsä henkilökohtaisia esineitä.
Hän vaali muun muassa tämän tähtikarttaa ja kirjoitusvälineitä.
”Hän hellii lähettämiänne tavaroita kuin nainen”, Turingin äiti kirjoitti Morcomin äidille.
Turing oli murtunut ystävänsä kuolemasta, mutta ystävyyssuhde oli vahvistanut hänen käsitystään omasta homoseksuaalisesta identiteetistään.
Turing ei koskaan hävennyt seksuaalista suuntautumistaan ja myöhemmin kertoi siitä lähimmille ystävilleen ja työtovereilleen.
Jonkinasteinen salailu oli silti tarpeen, sillä Britanniassa oli vuoteen 1967 saakka voimassa laki, jonka perusteella homoseksuaalisista teoista saattoi joutua syytteeseen ja vankilaan.