Aivojen historiaa: Kallon täytteestä sähköimpulsseihin
Ihmisen kyky ajatella ja toimia rationaalisesti oli mysteeri tutkijoille ja filosofeille vuosituhansien ajan, ja todistettua tietoa aivojen toiminnasta saatiin vasta 1700-luvulla.

Vuonna 1848 rautakanki lävisti Phineas Gagen kallon, minkä jälkeen hänen persoonallisuutensa muuttui.
Aivojen toiminta ja ihmisen rationaalinen käyttäytyminen olivat vuosituhansien ajan arvoitus tutkijoille ja filosofeille.
Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että ajatukset ja logiikka asuivat sydämessä ja aivot olivat vain kallon täytettä. Ja vaikka jo antiikin kreikkalaiset pääsivät jyvälle aivojen toiminnasta, vasta 1700-luvulla siitä saatiin tieteellistä näyttöä.
Italialainen Galvani sai sattumalta selville, että aivojen sähköimpulssit ohjaavat lihaksia, ja onnettomuus rautatietyömaalla paljasti, missä persoonallisuus sijaitsee.
Aivot vain kallon täytettä
2500 eaa.
Muinaiset egyptiläiset pitivät aivoja pelkkänä pääkallon täytteenä. Niinpä he heittivät aivot menemään vainajien palsamoinnin yhteydessä, vaikka muut sisäelimet säästettiin.
Niin kutsuttu Edwin Smith -papyrus sisältää 1600-luvulla eaa. eläneen egyptiläisen lääkärin kuvauksen aivojen ja kallon rakenteesta, kuten kallon luista ja aivokudoksesta.
Lääkäri kuvasi myös 26 erilaista aivovauriota ja niiden hoitokeinoja.
Kallonporaus paransi päänsäryn
2000 eaa.
Kivikauden ihmiset näversivät terävillä piikiviveitsillä kalloon reiän yrittäessään parantaa päänsärkyä, kuten migreeniä. Toisaalta arkeologit arvelevat, että kallonporauksella eli trepanoinnilla saattoi olla myös uskonnollinen tarkoitus.
Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa tehdyt kallolöydöt osoittavat, että kallonporausta on harjoitettu lähes kaikkialla maapallolla.
Osassa löydetyistä kalloista porausreiän reunat ovat pyöristyneet kallon luiden kasvaessa, mikä todistaa potilaan selvinneen toimenpiteestä hengissä. Kallonporaamisen käyttö hoitokeinona jatkui aina keskiajalle saakka, jolloin lääkärit käyttivät kallon avaamiseen erityistä kalloporaa.