Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Muumiot tutkittiin ”Brigham and Women's Hospitalissa” Bostonissa.

Tiede

Grönlantilaisilla muumioilla merkkejä sydänsairaudesta

500 vuotta vanhojan inuittimuumioiden CT-kuvauksissa löytyi jälkiä yhdestä maailman tappavimmista sairauksista – valtimonkovettumataudista. Tutkimuksen perusteella tauti ei johdu ainoastaan nykyajan epäterveellisistä elämäntavoista.

Kansainvälinen lääkärien ja antropologien ryhmä löysi grönlantilaisista inuittimuumioista merkkejä valtimonkovettumista.

Vainajat ovat 1500-luvulta, ja ne ovat muumioituneet Grönlannin kuivassa ja kylmässä ilmassa. Tutkijoiden mukaan ilmasto on ikään kuin pakastekuivannut ne. Viisi muumiota kuvattiin CT-laitteilla, ja niiltä paljastui verisuonten kovettumia.

”Muumioiden kuvantaminen on erilaista kuin elävien ihmisten, sillä niiden kaikki elimet ovat hajonneet”, kertoi sydän- ja verisuonitauteihin erikoistunut Ron Blankstein.

Tauti tappaa miljoonia

Sydän- ja verisuonitaudit ovat länsimaailman yleisin kuolinsyy. Verisuonet kovettuvat, kun niihin kertyy kolesterolia ja muita rasva-aineita. Se heikentää veren virtausta, mikä voi johtaa veritulppiin.

Valtimonkovettumatautia pidetään elämäntapasairautena, johon ovat syynä etenkin rasvainen ruoka ja tupakointi. Viime vuosina esimerkiksi muinaisen Egyptin faraoiden ja 1400-luvun mongolipaimentolaisten muumioiden kuvauksissa on selvinnyt, että tautia on sairastettu jo tuhansia vuosia.

Sairauden syitä on ehkä arvoitava uudelleen

Grönlannin inuitit ovat tutkimuksen kannalta erityisen mielenkiintoisia, sillä heidän ravintonsa koostui pääosin kalasta, jonka runsas syöminen nykytiedon mukaan vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Se, että näillä muumioilla oli kuitenkin merkkejä taudista, on siis yllättävää, mutta se voi johtua esimerkiksi siitä, että he altistuivat jatkuvasti savulle asumuksissaan.

Lue myös:

Aivot psykologia historia
Tiede

Aivot ajattelevat alkukantaisesti

12 minuuttia
Egyptiläiset

Muumioiden dna kertoo egyptiläisten alkuperästä

1 minuuttia
Lääketiede

Syöpä oli harvinainen muinaisihmisillä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota