Grönlantilaisilla muumioilla merkkejä sydänsairaudesta
500 vuotta vanhojan inuittimuumioiden CT-kuvauksissa löytyi jälkiä yhdestä maailman tappavimmista sairauksista – valtimonkovettumataudista. Tutkimuksen perusteella tauti ei johdu ainoastaan nykyajan epäterveellisistä elämäntavoista.

Muumiot tutkittiin ”Brigham and Women's Hospitalissa” Bostonissa.
Kansainvälinen lääkärien ja antropologien ryhmä löysi grönlantilaisista inuittimuumioista merkkejä valtimonkovettumista.
Vainajat ovat 1500-luvulta, ja ne ovat muumioituneet Grönlannin kuivassa ja kylmässä ilmassa. Tutkijoiden mukaan ilmasto on ikään kuin pakastekuivannut ne. Viisi muumiota kuvattiin CT-laitteilla, ja niiltä paljastui verisuonten kovettumia.
”Muumioiden kuvantaminen on erilaista kuin elävien ihmisten, sillä niiden kaikki elimet ovat hajonneet”, kertoi sydän- ja verisuonitauteihin erikoistunut Ron Blankstein.
Tauti tappaa miljoonia
Sydän- ja verisuonitaudit ovat länsimaailman yleisin kuolinsyy. Verisuonet kovettuvat, kun niihin kertyy kolesterolia ja muita rasva-aineita. Se heikentää veren virtausta, mikä voi johtaa veritulppiin.
Valtimonkovettumatautia pidetään elämäntapasairautena, johon ovat syynä etenkin rasvainen ruoka ja tupakointi. Viime vuosina esimerkiksi muinaisen Egyptin faraoiden ja 1400-luvun mongolipaimentolaisten muumioiden kuvauksissa on selvinnyt, että tautia on sairastettu jo tuhansia vuosia.
Sairauden syitä on ehkä arvoitava uudelleen
Grönlannin inuitit ovat tutkimuksen kannalta erityisen mielenkiintoisia, sillä heidän ravintonsa koostui pääosin kalasta, jonka runsas syöminen nykytiedon mukaan vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Se, että näillä muumioilla oli kuitenkin merkkejä taudista, on siis yllättävää, mutta se voi johtua esimerkiksi siitä, että he altistuivat jatkuvasti savulle asumuksissaan.