Orren Jack Turner/Public Domain, The Raab Collection
Albert Einstein ja kirje

Einstein unohtuneessa kirjeessä: tiede voittaa uskonnon

Einstein paljasti unohdetussa kirjeessään, ettei uskonto todellakaan ollut hänen silmissään tiedettä tärkeämpää. Ehkä juuri tieteen puolustamisen takia neron kirje myytiin yli sadantuhannen euron arvoisena.

Albert Einstein istahti 11. huhtikuuta 1950 kirjoittamaan kirjeen juutalaiselle uskonnonopettajalle Martha Munkille ja hänen yhdysvaltalaisille oppilailleen.

Kirjeessä Einstein selittää näkemyksiään uskonnon ja tieteen välisestä suhteesta.

Kirje, joka oli pitkään periytynyt Martha Munkin suvussa, päätyi vastikään huutokauppaan.

Kirje myytiin lopulta noin 115 000 euron hintaan yhdysvaltalaiselle keräilijälle.

Suuri summa selittyy osittain sillä, että kirje auttaa laajentamaan tietämystämme siitä, kuinka Einstein suhtautui uskontoon.

Tiede syrjäyttää uskonnon

Opettaja kysyi oppilaidensa puolesta kuuluisalta tiedemieheltä muun muassa seuraavaa:

"Uskotteko, että nykyajan tiedemiehen on mahdollista sovittaa yhteen ajatukset jumalallisesti luodusta maailmasta eli korkeammasta voimasta ja tieteellisestä tiedosta?"

Einstein vastasi opettajalle ja hänen oppilailleen äskettäin myydyssä kirjeessä:

"Henkilö, joka on jollain tavalla koulutettu tieteelliseen ajatteluun, on vieraantunut kosmoksen uskonnollisesta luomisesta (sen alkuperäisessä merkityksessä), koska hän soveltaa syy-seuraus-oppia kaikkeen. Tämä ei ole ristiriidassa uskonnollisen lähestymistavan kanssa, vaan se korvaa ja ylittää sen tietyllä tavalla".

Eintein ei kuitenkaan ottanut kirjeessä täysin etäisyyttä uskontoon. Hän myös kiisti johdonmukaisesti olevansa ateisti, kuten hän selitti vuonna 1940:

"On olemassa fanaattisia ateisteja, joiden suvaitsemattomuus on luonteeltaan samanlaista kuin uskonnollisten fanaatikkojen suvaitsemattomuus".

Katso Raab Collectionin esittelyvideo kirjeestä