Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Albert Einstein

© Shutterstock
Tiede

Einstein: ”Kiinalaiset ovat hidasälyisiä”

Albert Einsteinin matkapäiväkirjat paljastavat maailmankuulun fyysikon halveksunnan aasialaisia kohtaan.

Albert Einsteinin juuri julkaistut matkapäiväkirjat ovat nostattaneet kohua. Niistä nimittäin paljastuu, että maailmankuulun fyysikon mielipiteet aasialaisista – ja etenkin kiinalaisista – olivat hyvin vihamielisiä.

Einstein piti kiinalaisia hidasälyisinä

Einstein matkusteli Aasiassa lokakuusta 1922 maaliskuuhun 1923 ja teki matkallaan monia kielteisiä huomioita tapaamistaan kansoista. Hän esimerkiksi kirjoitti päiväkirjaansa, että kiinalaiset olivat ”likaisia ja hidasälyisiä” ja että ”olisi sääli, jos kiinalaiset syrjäyttäisivät muut rodut, pelkkä ajatuskin kauhistuttaa”.

Lapset olivat hengettömiä

Einstein kiinnitti huomiota myös siihen, että kiinalaiset kyykkivät syödessään – kuten ”eurooppalaiset tehdessään tarpeensa metsään”, ja että kiinalaislapset olivat ”hengettömiä”. Einsteinin mielipiteet ovat täydellisessä ristiriidassa sen yleisen mielikuvan kanssa, jonka mukaan hän oli aktiivinen rasismin vastustaja.

Paljastukset ovat herättäneet kiivasta keskustelua siitä, olivatko Einsteinin mielipiteet rasistisia ja missä määrin historiallisia henkilöitä voidaan ”tuomita” nykyajan moraalikäsitysten mukaan. Päiväkirjat on julkaistu englanniksi nimellä The Travel Diraries of Albert Einstein.

Einsteinia pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista tiedemiehistä. Hän julkaisi vuonna 1915 suhteellisuusteoriansa, joka selittää muun muassa Merkurius-planeetan radan epäsäännöllisyyden.

Lue myös:

Tiede

Albert Einstein keräsi kadulta tumppeja

2 minuuttia
Keksinnöt

Epäonnistuneista projekteista on sukeutunut toimivia tuotteita

8 minuuttia
Yhteiskunta

Oliko käynti Kuussa huijausta?

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota