Einstein: ”Kiinalaiset ovat hidasälyisiä”

Albert Einsteinin matkapäiväkirjat paljastavat maailmankuulun fyysikon halveksunnan aasialaisia kohtaan.

Albert Einstein

© Shutterstock

Albert Einsteinin juuri julkaistut matkapäiväkirjat ovat nostattaneet kohua. Niistä nimittäin paljastuu, että maailmankuulun fyysikon mielipiteet aasialaisista – ja etenkin kiinalaisista – olivat hyvin vihamielisiä.

Einstein piti kiinalaisia hidasälyisinä

Einstein matkusteli Aasiassa lokakuusta 1922 maaliskuuhun 1923 ja teki matkallaan monia kielteisiä huomioita tapaamistaan kansoista. Hän esimerkiksi kirjoitti päiväkirjaansa, että kiinalaiset olivat ”likaisia ja hidasälyisiä” ja että ”olisi sääli, jos kiinalaiset syrjäyttäisivät muut rodut, pelkkä ajatuskin kauhistuttaa”.

Lapset olivat hengettömiä

Einstein kiinnitti huomiota myös siihen, että kiinalaiset kyykkivät syödessään – kuten ”eurooppalaiset tehdessään tarpeensa metsään”, ja että kiinalaislapset olivat ”hengettömiä”. Einsteinin mielipiteet ovat täydellisessä ristiriidassa sen yleisen mielikuvan kanssa, jonka mukaan hän oli aktiivinen rasismin vastustaja.

Paljastukset ovat herättäneet kiivasta keskustelua siitä, olivatko Einsteinin mielipiteet rasistisia ja missä määrin historiallisia henkilöitä voidaan ”tuomita” nykyajan moraalikäsitysten mukaan. Päiväkirjat on julkaistu englanniksi nimellä The Travel Diraries of Albert Einstein.

Einsteinia pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista tiedemiehistä. Hän julkaisi vuonna 1915 suhteellisuusteoriansa, joka selittää muun muassa Merkurius-planeetan radan epäsäännöllisyyden.