Edistyksellinen kuvantamistekniikka paljasti maanalaisen kirkon

Venäläinen tutkijaryhmä tutki kosmisten alkeishiukkasten avulla arvoituksellista, suojeltua rakennelmaa ja löysi ehkä Venäjän vanhimman kirkon.

Arvoituksellinen rakennelma maan päällä olevasta osittain tuhoutuneesta kupolista nähtynä.

Venäläistutkijat ovat ehkä löytäneet maan vanhimman kirkon Naryn-Kalan linnoituksen alta Derbentistä Lounais-Venäjältä.

Kyseessä on maanalainen rakennus, jossa ei voi tehdä arkeologisia kaivauksia, koska linnoitus on UNESCON maailmanperintölistalla.

Mitattiin kosmisen säteilyn avulla

Voidakseen tutkia rakennelmaa tutkijat hyödynsivät siksi myonikuvantamista. Siinä mitataan alkeishiukkasia, joita syntyy kosmisen säteilyn hajotessa Maan ilmakehässä.

Tilaan laskettiin ilmaisimia, joiden emulsiolevyt voivat vangita hiukkasia, ja kahden kuukauden kuluttua tutkijoilla oli kuva siitä, missä myonihiukkaset olivat kulkeneet läpi ja missä ne olivat imeytyneet materiaaliin tai niiden rata oli muuttunut. Mittausten avulla rakenteesta saatiin tehtyä 3D-kuva.

”Tutkimamme rakennus ei ole tavallisen rakennuksen muotoinen. Se on risti, jonka sakarat osoittavat tarkasti pääilmansuuntiin,” kertoi fyysikko Natalia Polukhina.

Tutkimuksen perusteella rakennus on 11 metriä korkea ja 13–15 metriä pitkä.

Toimi välillä vesisäiliönä

Rakennuksen arvellaan olevan peräisin 300-luvun tienoilta ja siten Venäjän vanhin kirkko.

1600- ja 1700-luvun lähteet kertovat, että tilaa on käytetty vesisäiliönä, mutta ristin muoto sai tutkijat epäilemään, että rakennus on ollut alun perin kirkko, sillä sen muoto on hyvin tyypillinen varhaisille kristillisille kirkoille.