Makuulla sohvalla: Päässä vallitsee jatkuva ristiriita
Aivot eivät käsittele vain ihmisten ajatuksia, vaan ne lajittelevat myös vaikutelmia ja manipuloivat mieltä, totesi itävaltalaislääkäri Sigmund Freud vuoden 1900 tienoilla monien potilastapaamisten perusteella.
Tapaamisissa Freudin potilaat makasivat sohvalla ja hän itse istui tuolilla, joka oli sijoitettu niin, etteivät he nähneet toisiaan. Katsekontaktin puuttumisen ja makuuasennon oli tarkoitus saada potilas rentoutumaan ja vapautumaan.
Keskusteluiden jälkeen Freud tuli siihen tulokseen, että ihmisen psyyke koostuu kolmesta osasta, joiden välillä vallitsee usein sisäinen ristiriita. Osat ovat moraalinen yliminä, järkevä minä ja viettipohja, jossa sijaitsevat muun muassa seksuaalisuus ja aggressio.
Kun viettipohjan ja yliminän välillä on ristiriita, tietoinen minä sovittelee, mutta ellei se tunnista viettejä esimerkiksi vallitsevan moraalin takia, syntyy neurooseja. Tukahdetut tunteet ilmestyvät uniin koodikielenä, jota psykoanalyytikko voi tulkita.
Nykyään johtavat psykologit ovat sitä mieltä, että Freudin oletukset ovat vain heijastuksia ajastaan eivätkä pitäviä tieteellisiä totuuksia.
Seksuaalisuus oli 1900-luvun alussa aiheena tabu etenkin ylemmälle porvaristolle, johon Freudin potilaat kuuluivat.
Monet kärsivät vinoutuneesta suhteesta kehoonsa.
Kaikki voivat olla julmia
Vuonna 1961 natsivirkamies Adolf Eichmann joutui oikeuden eteen Israelissa syytettynä Euroopan juutalaisten kansanmurhan järjestelystä. Eichmann ilmoitti todistajanaitiossa olevansa syytön ja vain noudattaneensa käskyjä.
Vastaus ihmetytti juutalaissyntyistä Yalen professoria Stanley Milgramia, joka päätti tutkia ihmisen auktoriteettiuskoa.
Hän palkkasi 40 henkilöä apulaisikseen ja käski heidän antaa oppilaille sähköiskun, jos nämä vastasivat kysymykseen väärin. Kokeen tarkoituksen kerrottiin olevan tutkia, edistääkö kipu oppimista, mutta tavoite oli vain hämäystä.
Todellisuudessa apulaiset olivat tutkimuksen koehenkilöitä, joiden käskettiin antaa ”oppilaalle” yhä voimakkaampia sähköiskuja, jolloin ”oppilas” (näyttelijä) huusi kivusta.
Mikäli ”apulainen” epäröi, kokeen johtaja patisti häntä sanoen esimerkiksi ”Ole hyvä ja jatka” tai ”Et voi tehdä muuta kuin jatkaa”. Kaikki koehenkilöt suostuivat antamaan ”oppilaalle” jopa 300 voltin sähköiskun.
”Tavalliset ihmiset, jotka vain tekevät työtään, voivat toimia järjestelmällisen tuhoamisen välineinä”, Milgram totesi kokeen jälkeen. Tulokset herättivät järkytystä kaikkialla maailmassa.
Pelkkä ruoka ei riitä ihmiselle
Luonnontieteilijä Charles Darwin haastoi kirkon näkemyksen ihmisestä ylevänä luomuksena. Hänen kirjansa Lajien synty (1859) myötä ihmisestä tuli muiden eläinten kaltainen olento.
Yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow ei kuitenkaan hyväksynyt näkemystä, koska ihmisellä on esimerkiksi tavoitteita ja luomisen halua.
Maslow laati vuonna 1943 hierarkkisen luettelon ihmisen tarpeista. Se tunnetaan nimellä Maslow’n tarvehierarkia.
Kun perustarpeet, kuten ruoka ja turva on täytetty, ihminen alkaa haluta lisää.
Maslow’n teoria siitä, että ihmisen on saatava täytettyä niin biologisia kuin tunnetasonkin tarpeita voidakseen olla oma itsensä, on lähes kaiken nykyaikaisen psykologisen analysoinnin ja hoidon perusta.
Ei kuulu minulle: ”Jonkun pitäisi tehdä jotain!”
Mitä suurempi joukko sivustakatsojia, sitä vähemmän yksittäinen ihminen tuntee velvollisuutta toimia tai auttaa, jos joku on vaarassa.
On tapahtunut onnettomuus ja monet katsovat sivusta mutta kukaan ei nosta sormeaan auttaakseen. Tällaiset tilanteet kiinnostivat psykologeja John Darley ja Bibb Latané. He tutkivat vuonna 1968, miten ihmiset reagoivat epämiellyttäviin tilanteisiin.
Tutkijat sijoittivat koehenkilöitä eri huoneisiin, joista nämä puhuivat toistensa kanssa laitteiden avulla. Osallistujat eivät nähneet toisiaan mutta tiesivät, kuinka moni oli keskustelussa mukana. Jotkut puhuivat yhden, toiset kahden, kolmen tai neljän henkilön kanssa.
Kaikki koehenkilöt olivat opiskelijoita, ja keskusteluissa käsiteltiin arjen ja opiskelun haasteita. Keskustelujen päästyä hyvin käyntiin yksi osallistujista, joka itse asiassa oli tutkijan apulainen, teeskenteli voivansa pahoin.
Darley ja Latané seurasivat, kuinka moni reagoi, ja vertailivat tulosta ryhmän kokoon.
Tulos hätkähdytti: Ryhmissä, joissa koehenkilöt luulivat puhuvansa kaksin sairastuneen kanssa, jopa 85 prosenttia poistui huoneesta auttamaan.
Kolmen hengen ryhmissä, joissa sairastuneen lisäksi oli siis kaksi, 64 prosenttia yritti auttaa. Viiden osallistujan ryhmissä luku oli ainoastaan 31 prosenttia.
Tutkijat päättelivät, että mitä useampi todistaja ikävällä tapahtumalla on, sitä harvempi reagoi.
Ilmiötä kutsutaan ”sivustakatsojaefektiksi” tai ”Genovese-oireyhtymäksi” vuonna 1964 New Yorkissa tapetun lastenhoitaja Kitty Genovesen mukaan. Kukaan ei yrittänyt estää murhaa, jolla oli 37 todistajaa.
Äidin syli: Hellyys on yhtä tärkeää kuin ruoka
Pikkulapsi kiintyy äitiinsä, koska saa tältä ruokaa. Niin tieteessä selitettiin äidinrakkauden käsitettä 1950-luvulla. Yhdysvaltalainen psykologi Harry Harlow ei kuitenkaan ollut varma, että selitys oli niin yksinkertainen.
Kokeissaan hän rakensi kaksi erilaista "sijaisäitiä". Toinen oli tehty pehmeällä froteella päällystetystä puukalikasta, toinen taas oli muotoiltu kanaverkosta ja siihen oli liitetty maidolla täytetty tuttipullo.
Sen jälkeen Harlow pani kummankin "äidin" viereen apinavauvan, joiden käytös oli hyvin erilaista. Pehmeän äidin viereen laskettu apina kierteli tutkimassa häkkiä, ja jos se pelästyi, se hakeutui turvaan "äidin" viereen.
Teräsverkosta tehdyn äidin saanut apinalapsi ei tutkinut häkkiään, vaan se jähmettyi paikoilleen pelästyessään ja vaikutti kaiken kaikkiaan hyvin hämmentyneeltä.
Saadessaan valita itse kaikki apinavauvat suosivat froteeäitiä, vaikka sillä ei ollut heille ruokaa. Näin Harry Harlow saattoi päätellä, että kosketuksen ja hellyyden tarve ovat vauvoille vähintään yhtä tärkeitä kuin syöminen.
Lauma: Oma tahto häviää laumassa
Eläimistä poiketen ihminen ajattelee itsenäisesti ja muodostaa oman mielipiteen. Näemme kernaasti itsemme niin, mutta erehdymme. Näin todisti puolalais-amerikkalainen psykologi Solomon Asch antaessaan vuonna 1951 koehenkilöille yksinkertaisen tehtävän.
Osallistujille sanottiin, että kyseessä oli näkötesti. Psykologi Asch jakoi heidät 7–9 hengen ryhmiin, mutta vain yksi henkilö joka ryhmässä oli todellinen koehenkilö.
Muiden tuli auttaa Aschia, joka halusi nähdä, saiko ryhmäpaine koehenkilön toimimaan oman järkensä vastaisesti ja seuraamaan ryhmää. Ryhmille näytettiin kaksi kuvaa.
Yhdessä oli yksi pystysuora viiva, toisessa kolme eripituista pystyviivaa. Sen jälkeen ryhmien tuli osoittaa kuvasta 2 viiva, joka oli saman pituinen kuin kuvassa 1 oleva viiva.
Apulaiset vastasivat sovitusti väärin ja yrittivät saada koehenkilön vastaamaan samoin. Tämä onnistui häkellyttävässä määrin: 75 prosenttia koehenkilöistä vastasi muun ryhmän mukaisesti.
Neroksi tullaan 10 000 tunnissa
Wolfgang Amadeus Mozart oli vasta viisivuotias, kun hän teki ensimmäisen sävellyksensä, ja pian hän alkoi pitää konsertteja Euroopan ruhtinaille.
Tieteen piirissä oltiin 1700-luvulla sitä mieltä, että Wolfgangin kaltaisen pojan täytyi olla jo syntyjään aivan erityisen lahjakas.
Näin ei kuitenkaan ole, sanoo ruotsalainen psykologian professori K. Anders Ericsson. Kuka vain voi saavuttaa huomattavia tuloksia, jos hän vain harjoittelee vähintään 10 000 tuntia.
Ericsson päätyi tähän tulokseen tutkittuaan muusikoita. Ne, jotka harjoittelivat vähintään 25 tuntia viikossa, kehittyivät paljon paremmiksi kuin muusikot, jotka harjoittelivat vain 10 tuntia viikossa.
Ericsson julkaisi vuonna 2016 aiheesta kirjan Peak: Secrets from the New Science of Expertise.