Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uudella kuvantamismenetelmällä saadaan esille tarkkoja yksityiskohtia, kuten tässä noin vuodelta 1150 olevasta kolikosta.

Tekniikka

Uusi tekniikka pelastaa museot kolikkokaaokselta

Monella museolla on kokoelmissaan tuhansia vanhoja kolikoita, joiden luettelointi on ollut lähes mahdotonta. Saksalaiset tutkijat ovat nyt kehittäneet mullistavan kuvantamismenetelmän, joka voi auttaa museoita saamaan kolikkotietokantansa järjestykseen ja jopa löytämään väärennöksiä.

Saksalaisen Fraunhofer-instituutin tutkijat ovat kehittäneet kuvantamismenetelmän, joka voi tunnistaa kolikon muutamassa sekunnissa.

Menetelmä perustuu kasvojentunnistusteknologiaan, ja sitä kutsutaan nimellä O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition).

Vangitsee pienimmätkin yksityiskohdat

Kolikot kuuluvat yleisimpiin arkeologisiin löytöihin, ja niitä voi olla museon kokoelmissa tuhansia. Koska jokaista pikku kolikkoa on mahdotonta luetteloida, monella museolla ei ole ollut tarkkaa käsitystä omistuksessaan olevista kolikoista.

O.S.C.A.R. voi lukea yli tuhat visuaalista yksityiskohtaa jokaisesta kolikosta pienintä naarmua myöten. Se on kehitetty yhteistyössä Saksan kulttuuriperinnön ja arkeologian ministeriön kanssa, joka huolehtii yli 20 000 kolikosta koostuvasta kokoelmasta.

Voi löytää väärennökset

Aiemmin kolikoita säilytettiin pusseissa, joissa oli viivakoodit. Mutta jos kolikko joutui pois pussistaan, oli lähes mahdotonta tietää, mihin se kuului. Tietokanta, jossa on kaikki kokoelman kolikot, on myös erittäin hyödyllinen, jos kolikoita lainataan muille museoille.

”Kun lainatut kolikot palautetaan, niitä voidaan tutkia mahdollisten vaurioiden tai jopa väärennösten varalta”, kertoi tohtori Christian Teutsch, joka toimii tutkijana Fraunhofer-instituutissa.

Teutschin mukaan tekniikan soveltaminen ei rajoitu kolikoihin, vaan sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi väärennettyjen taulujen tunnistamiseen. Kuvantamisella päästään nimittäin niin yksityiskohtaisiin tuloksiin, että jopa yksittäiset siveltimenvedot voidaan havaita.

Lue myös:

Kauppa

Maailman ensimmäiset kolikot

2 minuuttia
Tiede

Kolikot tunnistettiin kuvantamalla

3 minuuttia
Politiikka

Kolikot sisälsivät hurjaa propagandaa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota