Public domain

Tutkijat voivat nyt käynnistää maailman vanhimman tietokoneen

Uusi tutkimus paljastaa 2 200 vuotta vanhan Antikytheran mekanismin salat.

Antikytheran mekanismi on maailman ensimmäinen analoginen tietokone. Tutkijoiden mukaan käsikammella toimivalla tietokoneella voitiin laskea esimerkiksi auringonpimennysten ja muiden tähtitieteellisten ilmiöiden tapahtumahetket.

Antiikin aikainen tietokone löydettiin ja nostettiin merestä vuonna 1901, ja tutkijat ja arkeologit ovat siitä asti yrittäneet selvittää sen salaisuuksia ja toimintaa. Nyt tutkijat uskovat laskeneensa tietokoneen alkupäivämäärän – mikä on tärkeää:

”Jotta mittalaitetta voi käyttää, sillä täytyy olla referenssipiste”, kertoo Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project) – mikä vastaisi esimerkiksi ajanlaskussa vuotta nolla.

FRAMe Projectin kreikkalaistutkijat uskovat, että Antikytheran mekanismissa tuo päivämäärä on 22. joulukuuta 178 eaa.

Antikytheran mekanismista on tehty vuosien mittaan useita rekonstruktioita.

© Mogi Vicentini

Päätelmä perustuu auringonpimennykseen

Tutkijat perustavat päätelmänsä muun muassa siihen, että tuona päivänä Kreikassa ja muualla Etelä-Euroopassa nähtiin auringonpimennys, ja seuraavana päivänä oli talvipäivänseisaus, jota juhlittiin antiikin Kreikassa uskonnollisella juhlalla. Lisäksi tuona päivänä alkoi uusi kuunkierto.

Tutkijoiden päätelmä on saanut myös kritiikkiä. Muiden asiantuntijoiden mukaan siinä on virhe, sillä sen mukaan muun muassa kreikkalaisten viininkorjuuseen liittyvä Karneios-aika osuisi helmikuulle eli talveen.