Shutterstock & Reddit.com
Porsche, traktori, urheiluauto

Traktori kiskoi Porschen kriisistä

Ferdinand Porsche tunnetaan hienoista urheiluautoistaan, mutta ensimmäisessä maailmansodassa hän rakensi aivan toisenlaisen ajoneuvon, joka pelasti hänet 30 vuotta myöhemmin.

Ensimmäisessä maailmansodassa tykit ja varusteet kuljetettiin rintamalle hitaasti hevosten vetämillä kärryillä – myös Krakovan lähellä Galitsiassa, jossa itävaltalaiset taistelivat keisarillisen Venäjän joukkoja vastaan.

Siksi itävaltalainen Austro-Daimler-yhtiö alkoi vuonna 1914 valmistaa traktoreita korvaamaan hevoset kuormajuhtina. Suunnittelusta vastasi insinööri Ferdinand Porsche, joka oli aiemmin tehnyt kokeiluja sähköautoilla.

Porsche, traktori, ensimmäinen maailmansota, WW1

Ferdinand Porsche suunnitteli itävaltalaiselle Austro-Daimler-yhtiölle traktoreita, joilla kuljetettiin ensimmäisessä maailmansodassa rintamalle kenttäkeittiöitä sekä tykkejä, kuten kuvassa.

© Reddit.com

”Moottoroidut hevoset” päätyivät pelloille

Porschen ensimmäinen traktorimalli valmistui Wienin tehtaalla vuonna 1915. Sen virallinen nimi oli Austro-Daimler KP II, mutta se sai pian lisänimen ”Daimlerin hevonen”. Siinä oli 4-sylinterinen ilmajäähdytteinen moottori, jonka teho oli 14,5 hevosvoimaa, ja se pystyi vetämään pieniä tykkejä ja kenttäkeittiöitä.

Traktorista tuli sodan jälkeen niin suosittu, että Austro-Daimler jatkoi sen valmistusta. Pian traktoreita alettiin käyttää maataloudessa vetämään peräkärryjä ja auroja.

Natsit tilasivat ”kansantraktorin”

Vuonna 1931 Porsche perusti oman yrityksensä, ja vuonna 1938 hän sai Saksan natsihallinnolta tehtävän kehittää ”kansantraktorin”. Traktori ei saanut maksaa yli tuhatta valtakunnanmarkkaa eli kärryn eteen valjastetun hevosvaljakon hintaa.

”Kansantraktori” valmistui kuitenkin vasta toisen maailmansodan jälkeen. Sodan jälkeen Porschen urheiluautoille ei ollut juurikaan kysyntää, mutta traktoreita tarvittiin sitäkin enemmän.

Porsche, traktori

Ranskalainen autovalmistaja Renault osti Ferdinand Porschen traktorituotannon vuonna 1963.

© Stahlkocher/Wikimedia Commons

Porsche-Diesel Super -traktorin tuotanto käynnistyi vuonna 1950. Niitä valmistettiin hieman yli 16 000 kappaletta, kunnes halvemmat kilpailijat pakottivat Porschen luopumaan traktorituotannosta vuonna 1963.