Lehdistö rakasti Teslan suorastaan taikuudelta tuntuvia keksintöjä ja näyttäviä esityksiä, mutta kuuluisuus sai Teslan uskoman, että hänen villeimmätkin visionsa ovat toteutettavissa. 

© Bridgeman Images

Teslan villi visio: Maailmanlaajuinen langaton sähkösiirto

Teslan idea energian siirtämisestä perustui sen lähettämiseen langattomasti voimalaitoksista kuluttajille. Hän ei kuitenkaan koskaan kirjannut muistiin sitä, miten aikoi ajatuksensa toteuttaa.

tiistai 5. helmikuuta 2019 teksti Stine Overbye & Niels-Peter Granzow Busch

Tesla haaveili suurjännitteisen sähkön siirtämisestä ilmakehän ja maanpinnan välityksellä johdoitta. 

Valtava Wardenclyffe-torni oli ensimmäinen hiukan yli 30 rakennelmasta, jotka Tesla suunnitteli rakentavansa eri puolille maailmaa maksuttoman energian jakamiseksi. Hän ei kirjannut toteutustapaa muistiin tai sitten ei tiennyt sitä tarkasti.

Haluatko kokeilla Teslan ideaa kotona? Klikkaa tästä ja tee arjestasi helpompaa 

Hän todennäköisesti halusi lähettää sähköä sekä ilmakehässä että maan sisällä muodostaakseen virtapiirin torniensa väliin. Tesla kuitenkin aliarvioi energian hävikin sitä ilma- ja maateitse välitettäessä.

Tutustu Teslan torniin ja Teslan langattoman vision taustalla olevaan tekniikkaan 

Teslan idea on voimissaan

Jos Tesla eläisi, hän voisi olla tyytyväinen, sillä hänen visionsa langattomasta sähköstä on edistynyt: nykyään langaton energiansiirto on täyttä totta. 

Energiansiirto tapahtuu kahden antennina toimivan käämin avulla. Lähettävässä laitteessa se saa virtaa sähköverkosta, ja sen ympärille muodostuu sähkömagneettinen kenttä. 

Kun vastaanottimen käämi esimerkiksi kannettavassa tietokoneessa tuodaan tähän kenttään, energiaa siirtyy langattomasti laitteen akkuun. 

Teslan visio on siis voimissaan yli sata vuotta idean syntymisestä, ja nykyään esimerkiksi tietokoneita, sähköhammasharjoja ja matkapuhelimia voidaan ladata langattomasti. 

Anna Teslan tehdä arjestasi helpompaa

Voit itse kokeilla Teslan ideaa käytännössä, kun tilaat HISTORIA-lehden. Saat: 

  • langattoman älypuhelinlaturin tekniikkaa, joka helpottaa arkeasi
  • ”Aikaansa edellä olleet tiedemiehet” – digitaalisen erikoisnumeron, joka vie aikamatkalle tieteen historiaan 
  • 3 numeroa HISTORIA-lehteä – täynnä mielenkiintoisia artikkeleita ja ainutlaatuisia kuvituksia 
  • käyttöösi HISTORIA-lehden digitaalisen arkiston – pääset lukemaan lehden 12:ta viimeksi ilmestynyttä numeroa. 

TILAA LEHTI TÄÄLTÄ

Lue lisää

Margaret Cheney: Tesla: Man Out of Time, Simon & Schuster, 2001. W. Carlson: Tesla: Inventor of the Electrical Age, Princeton University Press, 2013.

Ehkä sinua kiinnostaa...