Imageselect & Syfywire.com

Robottien piti korvata hevoset

Keksijä Zadoc Dederick esitteli vuonna 1868 keksinnön, jonka hän uskoi korvaavan hevoset aikansa tärkeimpänä vetojuhtana.

Höyryvoima innoitti 1800-luvulla keksijöitä monenlaisiin kokeiluihin. Yksi ehkä villeimmistä keksinnöistä oli yhdysvalta­laisen Zadoc ­Dederickin kehittämä höyryvoimalla toimiva robotti ”höyrymies”, jonka hän esitteli vuonna 1868.

Dederickin suunnitelmissa höyrymies korvasi hevoset kärryjen ja vaunujen vetäjinä. Se liikkui metallijaloilla, ja sitä ohjattiin vaunusta vipujen avulla. Höyrymiehellä oli yllään päällystakki sekä metallinen silinterihattu, joka oli samalla savupiippu.

Vaatetuksen oli tarkoitus naamioida robotti niin, etteivät hevoset ­pelkäisi sitä. Robotin ”mahassa” oli tulipesä, johon piti lisätä hiiltä kolmen tunnin välein.

”Höyrymies” oli 2,4 metriä korkea, ja se painoi 227 kiloa ilman hiiliä.

© Imageselect & Syfywire.com

Höyrymies oli liian kallis käyttää

Keksijän mukaan höyrymiehen käyttökustannukset olivat 20 senttiä päivässä, kun sen ­keskinopeus oli noin 45 kilometriä tunnissa.

Dederick ei onnistunut kehittämään höyrymiehestä edullista mallia sarjatuotantoon.

Se herätti kuitenkin paljon kiinnostusta ja oli innoituksena muun muassa Edward S. Ellisin The Steam Man of the Prairies -kirjalle, joka oli maailman ensimmäisiä tieteisromaaneja.