Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihmistä muistuttavaa, höyryllä käyvää robottia kutsuttiin ”höyrymieheksi”.

© Imageselect & Syfywire.com
Tekniikka

Robottien piti korvata hevoset

Keksijä Zadoc Dederick esitteli vuonna 1868 keksinnön, jonka hän uskoi korvaavan hevoset aikansa tärkeimpänä vetojuhtana.

Höyryvoima innoitti 1800-luvulla keksijöitä monenlaisiin kokeiluihin. Yksi ehkä villeimmistä keksinnöistä oli yhdysvalta­laisen Zadoc ­Dederickin kehittämä höyryvoimalla toimiva robotti ”höyrymies”, jonka hän esitteli vuonna 1868.

Dederickin suunnitelmissa höyrymies korvasi hevoset kärryjen ja vaunujen vetäjinä. Se liikkui metallijaloilla, ja sitä ohjattiin vaunusta vipujen avulla. Höyrymiehellä oli yllään päällystakki sekä metallinen silinterihattu, joka oli samalla savupiippu.

Vaatetuksen oli tarkoitus naamioida robotti niin, etteivät hevoset ­pelkäisi sitä. Robotin ”mahassa” oli tulipesä, johon piti lisätä hiiltä kolmen tunnin välein.

”Höyrymies” oli 2,4 metriä korkea, ja se painoi 227 kiloa ilman hiiliä.

© Imageselect & Syfywire.com

Höyrymies oli liian kallis käyttää

Keksijän mukaan höyrymiehen käyttökustannukset olivat 20 senttiä päivässä, kun sen ­keskinopeus oli noin 45 kilometriä tunnissa.

Dederick ei onnistunut kehittämään höyrymiehestä edullista mallia sarjatuotantoon.

Se herätti kuitenkin paljon kiinnostusta ja oli innoituksena muun muassa Edward S. Ellisin The Steam Man of the Prairies -kirjalle, joka oli maailman ensimmäisiä tieteisromaaneja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota