Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kööpenhaminaan satoi kolmen vuorokauden ajan kranaatteja ja raketteja.

© Bridgeman Images & Historie/C.E. franklin
Tekniikka

Raketit pelästyttivät Tanskan polvilleen

Kun britit hyökkäsivät Kööpenhaminaan vuonna 1807, kaupunkia pommitettiin Congreve-superraketeilla, jotka olivat William Congreven kehittämiä. Raketeilla oli selkeä tehtävä: niiden piti terrorisoida siviiliväestöä, kunnes se anoisi rauhaa.

Congreven ensimmäiset raketit ­suhahtivat Kööpenhaminaan illalla 16. elokuuta 1807. Joidenkin lähteiden mukaan niitä ammuttiin useita tuhansia, mutta Congreve itse ilmoitti niiden määräksi 300.

Raketeissa oli palavaa kemiallista seosta, joka levitti tulta, ja Congreven mukaan ne olivat suurin syy siihen, että noin neljännes kaupungista paloi maan tasalle.

Hän totesi, että toisena päivänä, jolloin ei ammuttu lainkaan raketteja, kaupunkiin tykeillä ammutut noin tuhat kranaattia ja paloammusta eivät aiheuttaneet suuria paloja: ”Mutta kahtena muuna yönä, jolloin raketteja käytettiin, kaupunki paloi hallitsemattomasti.”

Järkyttyneiden tanskalaisten lentolehtisissä luki: ”Oi Britannia, kansakuntien kuningatar, kunniakkaiden poikien äiti! Voiko tämä todella olla sinun työtäsi?”

Brittikapteeni Thomas Browne todisti pommitusta ja kuvaili rakettien aiheuttamia tuhoja seuraavasti:

"Congreven rakettien pauhu ilmassa oli ääni, jota ei ollut aiemmin kuultu. Kauhu, jota ne kylvivät Kööpenhaminaan, vain yltyi, kun selvisi, että rakettien aiheuttamia tulipaloja ei saatu sammumaan.”

Raketeissa oli ehkä fosforiseosta, jota ei pysty sammuttamaan vedellä. Materiaalista ei kuitenkaan ole säilynyt todisteita.

Muutamassa tunnissa tiheästi asutussa kaupungissa syttyi useita tulipaloja. Brittiupseeri nimeltä Chambers kutsui näkemäänsä uskomattomimmaksi, suuremmoisimmaksi ja kauneimmaksi, mitä hän oli koskaan nähnyt. "Värit ja nopeus, jolla raketit kiisivät ilmassa, olivat hurjempia kuin olin voinut edes kuvitella.”

Kööpenhaminan pakokauhuisille asukkaille rakettien lento ei näyttäytynyt kauniina, sillä heille se oli puhdasta terroria.

Rakettien tulta oli lähes mahdoton sammuttaa

William Congreve kokeili rakettiensa taistelukärjissä erilaisia palavia aineita.

● Ensimmäisissä paloraketeissa oli hartsia, rikkiä, salpietaria ja antimonia sisältävää seosta, joka ­sytyttyään levisi taistelukärjessä olevien reikien kautta.

● Congreve kokeili taistelukärjissä myös pieniä ruutia sisältäviä onttoja puukappaleita, joita sinkoutui raketista ympäriinsä jo ilmalennon aikana.

● Kööpenhaminan pommituksessa käytetyissä raketeissa paloi todennäköisesti fosforiseosta, jota ei voi sammuttaa vedellä.

Lue myös:

Aseet

Piiritystornit mahdollistivat mahdottomatkin hyökkäykset

2 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Tiger-panssarivaunu ei ollut maineensa veroinen

1 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Mitä olivat ”Stalinin urut”?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota