Raketit pelästyttivät Tanskan polvilleen

Kun britit hyökkäsivät Kööpenhaminaan vuonna 1807, kaupunkia pommitettiin Congreve-superraketeilla, jotka olivat William Congreven kehittämiä. Raketeilla oli selkeä tehtävä: niiden piti terrorisoida siviiliväestöä, kunnes se anoisi rauhaa.

Kööpenhaminaan satoi kolmen vuorokauden ajan kranaatteja ja raketteja.

© Bridgeman Images & Historie/C.E. franklin

Congreven ensimmäiset raketit ­suhahtivat Kööpenhaminaan illalla 16. elokuuta 1807. Joidenkin lähteiden mukaan niitä ammuttiin useita tuhansia, mutta Congreve itse ilmoitti niiden määräksi 300.

Raketeissa oli palavaa kemiallista seosta, joka levitti tulta, ja Congreven mukaan ne olivat suurin syy siihen, että noin neljännes kaupungista paloi maan tasalle.

Hän totesi, että toisena päivänä, jolloin ei ammuttu lainkaan raketteja, kaupunkiin tykeillä ammutut noin tuhat kranaattia ja paloammusta eivät aiheuttaneet suuria paloja: ”Mutta kahtena muuna yönä, jolloin raketteja käytettiin, kaupunki paloi hallitsemattomasti.”

Järkyttyneiden tanskalaisten lentolehtisissä luki: ”Oi Britannia, kansakuntien kuningatar, kunniakkaiden poikien äiti! Voiko tämä todella olla sinun työtäsi?”

Brittikapteeni Thomas Browne todisti pommitusta ja kuvaili rakettien aiheuttamia tuhoja seuraavasti:

"Congreven rakettien pauhu ilmassa oli ääni, jota ei ollut aiemmin kuultu. Kauhu, jota ne kylvivät Kööpenhaminaan, vain yltyi, kun selvisi, että rakettien aiheuttamia tulipaloja ei saatu sammumaan.”

Raketeissa oli ehkä fosforiseosta, jota ei pysty sammuttamaan vedellä. Materiaalista ei kuitenkaan ole säilynyt todisteita.

Muutamassa tunnissa tiheästi asutussa kaupungissa syttyi useita tulipaloja. Brittiupseeri nimeltä Chambers kutsui näkemäänsä uskomattomimmaksi, suuremmoisimmaksi ja kauneimmaksi, mitä hän oli koskaan nähnyt. "Värit ja nopeus, jolla raketit kiisivät ilmassa, olivat hurjempia kuin olin voinut edes kuvitella.”

Kööpenhaminan pakokauhuisille asukkaille rakettien lento ei näyttäytynyt kauniina, sillä heille se oli puhdasta terroria.

Rakettien tulta oli lähes mahdoton sammuttaa

William Congreve kokeili rakettiensa taistelukärjissä erilaisia palavia aineita.

● Ensimmäisissä paloraketeissa oli hartsia, rikkiä, salpietaria ja antimonia sisältävää seosta, joka ­sytyttyään levisi taistelukärjessä olevien reikien kautta.

● Congreve kokeili taistelukärjissä myös pieniä ruutia sisältäviä onttoja puukappaleita, joita sinkoutui raketista ympäriinsä jo ilmalennon aikana.

● Kööpenhaminan pommituksessa käytetyissä raketeissa paloi todennäköisesti fosforiseosta, jota ei voi sammuttaa vedellä.