Viikinkien katedraaleissa käytettiin nerokasta rakennustekniikkaa
Norjan sauvakirkot ovat jäljellä ajasta, jolloin kristinusko eli rinta rinnan viikinkien tapojen ja uskomusten kanssa. Ne ovat viikinkien perintöä puuhun veistettynä ja edustavat ainutlaatuisia rakennusteknisiä ratkaisuja.

Vangin kirkko on ainoa alkuperäinen Skandinavian ulkopuolella oleva sauvakirkko.
Torpon kylän asukkaat köyhässä Hallingdalissa tekivät ristinmerkin. Pitkään he olivat odottaneet, ja nyt heidän rukouksiinsa oli vastattu.
Vuonna 1160 valmistui laakson uusi kirkko, joka oli toden totta Jumalan ylistystä. 15 metrin korkuinen rakennus oli alueen korkein. Sen torni kurotti ylöspäin kuin taivaalliseen valtakuntaan asti.
Upea kirkko oli kokonaan puusta rakennettu.
Kirkon sisällä oli pilkkopimeää, sillä ikkunalasi oli liian kallista rahvaan kirkkoon köyhässä Norjassa. Kirkossa ei ollut edes avoimia ikkuna-aukkoja vaan vain pienet luukut räystäiden
alla estämässä lumen pyryttämisen kirkkokansan niskaan.
Kun seurakuntalaisten silmät tottuivat pimeyteen, he ihastelivat pitkänomaista kirkkosalia, jota kiersivät paksut puupylväät. Lattia oli tehty lankuista, joiden reunat oli veistetty niin, että ne sai lukittua tiiviisti yhteen.
Jos seurakuntalainen käänsi katseensa ylöspäin, hän näki kattorakennelmat huimaavassa 10 metrin korkeudessa. Siellä juuri oikeaan asentoon ristikkäin asetetut palkit tukivat kattoa ja rakennusta optimaalisesti.
Rakenteen ansiosta kirkko ei romahtaisi rajummassakaan myrskyssä. Katto oli jyrkkä, jottei lumi kasaantuisi katolle ja hajottaisi sitä painollaan.
Kansa parveili yli 60 neliömetrin suuruisessa kirkkosalissa, ja kuiskailu vaimeni hetkeksi, kun pappi sytytti alttarin kyntteliköt. Sitten huoneen läpi kävi kohahdus: kultaiset liekit muuttivat korkean kirkkosalin valomereksi. Kirkkokansa tunsi kylpevänsä taivaallisessa valossa kuin paratiisissa.
Myös alttarin takana oleva kirkon kuori valaistiin. Kynttilöiden valossa näkyi selvästi kuorin takaosassa oleva lankku, johon oli kaiverrettu pitkiä, kauniita riimuja. Se osa seurakunnasta, joka osasi lukea, tiesi nyt, ketä kiittää uudesta Jumalan huoneesta.
”Torolf rakensi tämän kirkon”, lankussa luki selvin riimukirjaimin kirjoitettuna.