Ludvig XIV halusi pitää aateliston lähellään nöyränä ja kuuliaisena.

Versailles: Aurinkokuninkaan linna oli kuin sikolätti

Loisteliaan Versaillesin palatsin asukkaiden arkeen kuuluivat löyhkä, rotat ja ikävystyminen. Aurinkokuningas eli ylellisyydessä, mutta hänen hovinsa asui ahtaasti ja joutui kestämään puuduttavia hovirituaaleja aamusta iltaan.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Esben Mønster-Kjær

Aurinkokuningas pakeni lapsena linnasta

Ludvig XIV oli lapsikuningas, kun Ranskan aatelisto kapinoi ja kiihtynyt kansa tunkeutui hänen linnaansa Pariisissa. Vain 10-vuotiaan pojan täytyi teeskennellä nukkuvansa, jotta kutsumattomat vieraat eivät vieneet häntä pois. Sen jälkeen hän pakeni kaupungista äitinsä kanssa.

Versaillesista tuli vallan symboli

Pariisissa koettu kapina synnytti Ludvigin mielessä elämäntehtävän: hän halusi taltuttaa aateliston niin, ettei se enää koskaan voisi uhata Ranskan kuningasta. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevasta Versaillesin linnasta tuli suunnitelman kulmakivi. 1600-luvun lopulla Aurinkokuningas loi valtavan palatsin, jonka oli määrä osoittaa hänen yksinvaltaansa ja koota Ranskan aatelisto kultaiseen häkkiin. Jokaisen, joka haaveili arvonimistä ja viroista, piti pysytellä lähellä kuningasta. Niin lähellä, että hoviväen piti uskollisesti joka päivä katsella hänen nousevan vuoteesta, syövän ja menevän levolle.

Lemu valtasi linnan

Versaillesin linnan asujaimisto kasvoi 5 000 ihmiseen, ja heidät jouduttiin sijoittamaan linnan tiloihin hyvin ahtaasti. Hienoimmatkin herttuat asuivat pikkuriikkisissä huoneistoissa, joissa ei ollut keittiötä eikä käymälää. Yöastioiden sisältö nakattiin ulos ikkunoista, ja Versailles tuli pian kuuluisaksi sanoinkuvaamattomasta löyhkästään.

Lähde vierailulle Aurinkokuninkaan palatsiin, missä loisto ja löyhkä kävivät käsi kädessä – lataa koko artikkeli TK-Historian numerosta 12/2013.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut Historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...