Monet inkojen rakennuksista on tehty niin hyvin, että ne ovat kestäneet eroosiota, luonnonkatastrofeja ja espanjalaisten tuhoja.

Tiiviitä, kestäviä ja kauniita kiviseiniä

Vaikka inkat eivät käyttäneet laastia, heidän rakennelmansa olivat niin tukevia, että ne kestivät jopa maanjäristyksiä.

Inkat olivat loistavia rakentajia, jotka osasivat työstää suuria graniittilohkareita niin tarkasti, että ne suorastaan lukittuivat yhteen eivätkä he tarvinneet laastia. Arkeologit ovat löytäneet esimerkiksi kivimuurin keskeltä 12-sivuisen täsmällisesti työstetyn ja juuri paikoilleen sopivan kiven. Inkojen rakennelmat kestivät jopa maanjäristyksiä.

Maan tärähdellessä kivet korkeintaan tärähtelivät mukana ja asettuivat järistyksen laannuttua takaisin omille paikoilleen. Inkat hyödyn­sivät alueen aiempien kulttuurien kokemuksia ja omaksuivat monia rakennustekniikoita valloittamiltaan kansoilta.

Arvostetut arkkitehdit suunnit­telivat rakennuksia ja asemakaavoja, ja työläiset louhivat graniittia suurilta louhoksilta, jotka yleensä sijaitsivat lähellä rakennuspaikkaa. Inkat eivät tunteneet pyörää vaan käyttivät raakaa lihasvoimaa sekä pyöreitä puunrunkoja kuljettaessaan kiviä rakennelmiin.