Temppelin alta paljastui tunneli täynnä aarteita

Arkeologit uskovat, että Teotihuacánin rauniokaupungissa temppelin alla kulkevan tunnelin päässä odottaa huikea löytö.

Lasermålinger viser, at flere kamre skjuler sig for enden af tunnelen. Arkæologerne håber, at kamrene er uberørte kongegrave. Udgravningen kan gå i gang, når forskerne har gravet sig igennem tunnelen om ca. et år.

Tunneli johtaa hautakammioon

Teotihuacánin rauniokaupunkia tutkineet arkeologit ovat innoissaan. Sergio Gómez Chávezin johtama ryhmä on nimittäin löytänyt tästä noin 50 kilometrin päässä pääkaupungista Méxicosta sijaitsevasta rauniokaupungista Meksikon historian merkittävimpiin kuuluvan arkeologisen aarteen.

Vuonna 2003 tutkijat löysivät Quetzalcoatlin temppelin alta 120 metrin mittaisen käytävän, ja nyt kaivaukset ovat edenneet sen loppupäässä sijaitsevaan suureen kammioon. Sieltä on kaivettu esiin jo noin 50 000 esinettä, kuten koruja, kivipatsaita ja keihäänkärkiä. Esineet on viety tunneliin vuoden 200 tienoilla, minkä jälkeen tunneli on sinetöity kivillä ja irtomaalla.

Useita ainutlaatuisia löytöjä tiedossa

Arkeologit uskovat löydettyjen esineiden ­perusteella, että aarrekammion ­takana tunnelin päässä on useita kuninkaallisia hautoja.

"Hautaesineiden määrän vuoksi on vaikea uskoa, että hautakammiot olisivat missään muualla kuin täällä", Gómez Chávez toteaa.

Tutkijaryhmä on edennyt vasta noin metrin verran kolmen laserkeilauksessa paljastuneen kammion suuntaan. Jatkokaivausten uskotaan kestävän vähintään vuoden.

Tuhansien hautaesineiden joukossa on muun muassa runsaasti pieniä kivipatsaita.

Temppelin uumenista löytyi 120 metrin mittainen tunneli

Voimakas sadekuuro paljasti vuonna 2003 Quetzalcoatlin temppelin alta pitkän tunnelin. Tutkijat uskovat sen johtavan 200-luvulta peräisin oleviin kuninkaallisiin hautoihin.

Miksi löytö on niin tärkeä?

Teotihuacánin hallitsijan jäännöksiä ei ole toistai­seksi löydetty.

Jos tunnelin päässä on kuninkaallisia hautoja, niistä voidaan saada uutta tietoa Meksikon muinaisten asukkaiden ­uskonnosta ja rituaaleista.

Video: Teotihuacánin temppelin tunneli

Lasermittausten mukaan tunnelin päässä on useita kammioita. Arkeologit toivovat niiden olevan koskemattomia kuningashautoja. Kammioita päästään tutkimaan, kun tunnelin kaivaukset saadaan päätökseen noin vuoden kuluttua.