Soittotauko: Big Ben hiljenee neljäksi vuodeksi

Lontoon kuuluisin kellotorni kunnostetaan, ja se tarkoittaa, että Big Ben vaikenee vuoteen 2021 asti. Kyseessä on pisin soittotauko tornin 158-vuotisessa historiassa.

Big Benin soitto vaikenee seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

© Shutterstock

Elizabeth Tower eli Elisabetin torni – joka on Big Benin kellotornin virallinen nimi – kelloineen kunnostetaan ja kellokoneiston kaikki hammasrattaat puhdistetaan ja voidellaan. Kunnostus maksaa noin 30 miljoonaa euroa.

Kunnostustyön on suunniteltu kestävän neljä vuotta, ja sen ajaksi yleensä kerran tunnissa soittava kello vaikenee. Se on pisin soittotauko tornin 158-vuotisessa historiassa.

Soittotauolla suojataan muun muassa kunnostajien korvia, sillä sen aikana kaikki tornin kellon koneiston hammasrattaat irrotetaan ja puhdistetaan ja sen lasi korjataan. Kellon soiton voimakkuus on 120 desibeliä, joka vastaa sitä kuin seisoisi huutavan poliisiauton sireenin vieressä.

Uusivuosi on poikkeus

Britannian parlamentin alahuone päätti, että työturvallisuus vaarantuu, jos kunnostajat joutuvat tekemään työtään tornin 13 tonnin painoisen kellon läheisyydessä sen ollessa toiminnassa.

Kello saa kuitenkin soida erikoistilaisuuksissa, kuten uudenvuoden juhlistamiseksi sekä maailmansotien muistelupäivänä Remembrance Sundayna.

Kello sai uuden nimen

Paikalla, jossa Elizabeth Tower nykyään sijaitsee, on ollut kellotorni 1200-luvun lopulta lähtien. Alkuperäinen torni purettiin vuonna 1600, mutta kun Westministerin vanha palatsi tuhoutui palossa vuonna 1834, parlamentti päätti sen uudelleenrakentamisen yhteydessä rakentaa myös kellotornin.

Vuoteen 2012 asti tornin nimi oli yksinkertaisesti Clock Tower eli kellotorni, mutta kuningatar Elisabetin 60-vuotisen hallituskauden kunniaksi vuonna 2012 kello nimettiin hänen mukaansa Elizabeth Toweriksi.

Puhekielessä tornia kutsutaan usein Big Beniksi, mutta oikeasti Big Ben on tornin sisällä olevan suuren kellon nimi.