Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Big Benin soitto vaikenee seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

© Shutterstock
Tekniikka - Rakennushankkeet

Soittotauko: Big Ben hiljenee neljäksi vuodeksi

Lontoon kuuluisin kellotorni kunnostetaan, ja se tarkoittaa, että Big Ben vaikenee vuoteen 2021 asti. Kyseessä on pisin soittotauko tornin 158-vuotisessa historiassa.

Elizabeth Tower eli Elisabetin torni – joka on Big Benin kellotornin virallinen nimi – kelloineen kunnostetaan ja kellokoneiston kaikki hammasrattaat puhdistetaan ja voidellaan. Kunnostus maksaa noin 30 miljoonaa euroa.

Kunnostustyön on suunniteltu kestävän neljä vuotta, ja sen ajaksi yleensä kerran tunnissa soittava kello vaikenee. Se on pisin soittotauko tornin 158-vuotisessa historiassa.

Soittotauolla suojataan muun muassa kunnostajien korvia, sillä sen aikana kaikki tornin kellon koneiston hammasrattaat irrotetaan ja puhdistetaan ja sen lasi korjataan. Kellon soiton voimakkuus on 120 desibeliä, joka vastaa sitä kuin seisoisi huutavan poliisiauton sireenin vieressä.

Uusivuosi on poikkeus

Britannian parlamentin alahuone päätti, että työturvallisuus vaarantuu, jos kunnostajat joutuvat tekemään työtään tornin 13 tonnin painoisen kellon läheisyydessä sen ollessa toiminnassa.

Kello saa kuitenkin soida erikoistilaisuuksissa, kuten uudenvuoden juhlistamiseksi sekä maailmansotien muistelupäivänä Remembrance Sundayna.

Kello sai uuden nimen

Paikalla, jossa Elizabeth Tower nykyään sijaitsee, on ollut kellotorni 1200-luvun lopulta lähtien. Alkuperäinen torni purettiin vuonna 1600, mutta kun Westministerin vanha palatsi tuhoutui palossa vuonna 1834, parlamentti päätti sen uudelleenrakentamisen yhteydessä rakentaa myös kellotornin.

Vuoteen 2012 asti tornin nimi oli yksinkertaisesti Clock Tower eli kellotorni, mutta kuningatar Elisabetin 60-vuotisen hallituskauden kunniaksi vuonna 2012 kello nimettiin hänen mukaansa Elizabeth Toweriksi.

Puhekielessä tornia kutsutaan usein Big Beniksi, mutta oikeasti Big Ben on tornin sisällä olevan suuren kellon nimi.

Lue myös:

Rakennushankkeet

Big Benin historiaan mahtuu tulipalo ja skandaaleja

13 minuuttia
Rakennushankkeet

Tutkijat ratkaisivat 600 vuotta vanhan jättikupolin arvoituksen

12 minuuttia
Rakennushankkeet

Missä avattiin ensimmäinen moottoritie?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota