Shutterstock

Skotlannin Stonehenge kummastuttaa

Standing Stones of Stenness on Orkneysaarilla oleva kivikehä, josta on nykyään jäljellä neljä kiveä. Monumentin tarkoitus on arvoitus, mutta sitä on mahdollisesti käytetty uhrauksiin.

Viisituhatta vuotta sitten Stennessissa Orkneysaarilla Skotlannin edustalla aherrettiin kivitöissä. Ihmiset asettelivat tonnien painoisia lohkareita kehään, hakkasivat ne paasiksi ja nostivat pystyyn.

Mikä heidät innosti urakkaan, on hämärän peitossa.

Stennessin seisoviksi kiviksi (Standing Stones of Stenness) kutsuttu monumentti piti alun perin tehdä 12 paadesta, joita ympäröi maavalli.

1970-luvulla tehtyjen kaivauksien perusteella on päätelty, että kaksi kivistä jäi pystyttämättä. Nykyisin kehässä seisoo enää neljä kuusimetristä ja 30 senttiä paksua paatta.

Kivikehän läpimitta on 32 metriä, ja siinä on ollut pohjoispuolella aukko. Puolentoista kilometrin päässä Stennessista on toinen, pienemmistä paasista tehty Brodgarin kehä.

Orkneyn kivet tuovat mieleen Etelä-Englannissa sijaitsevan Stonehengen, mutta kivien­ asettelu viittaa siihen, että orkneylaisia rakentajia eivät kiinnostaneet Auringon ja Kuun liikkeet talvi- ja kesäpäivänseisauksen aikoihin.

© Shutterstock

Kivipaasi oli trendikäs

Britteinsaarilta on löydetty lähes tuhat kivipaasista tehtyä kehä­rakennelmaa. Suurin osa niistä on vuoden 3000 eaa. tienoilta, jolloin vastaavanlaisia rakennelmia ilmaantui muuallekin Eurooppaan.

Kuvassa on Brodgarin kehä, jossa paadet ovat pienempiä kuin Stennessissa.

Kivikehien käyttötarkoitus on epäselvä. Yleisesti oletetaan, että Stenness oli uskonnollinen uhri- ja palvontapaikka.

Ainakin vielä 1800-luvun alussa kivien luona suoritettiin avio-onnea tuovia rituaaleja.

Silloin kehän keskellä oli niin sanottu Odinin kivi, johon oli hakattu reikä. Kun puolisot ojensivat toisilleen käden kiven läpi, liitto sai hyvän alun. Lapsilykyn varmistamiseksi parit viettivät yön Odinin kiven kupeessa.

Kaikkia perinne ei miellyttänyt.

1814 kivikehän ympäristöineen osti muualta muuttanut kapteeni Mackay, joka väitti, että kivien luona ramppaava väki pilasi maat.

Hän hakkasi Odinin kiven kappaleiksi ja aikoi hävittää myös Stennessin paadet.

Hän ehti jo kaataa niistä yhden, ennen kuin saarelaisten ja viran­omaisten vastalauseet pakottivat hänet perumaan aikeensa. 1999 Unesco julisti Orkneyn kivikehät maailmanperintökohteeksi.