Skannaukset paljastivat Kheopsin pyramidista kaksi salaista kammiota

Egyptin pyramideja tarkastellaan teknisten menetelmien avulla joka kantilta, jotta niiden viimeisetkin salaisuudet saataisiin esiin. Tuoreimmat skannaukset osoittavat, että kaikkein suurimmassa pyramidissa on kaksi salakammiota.

Gizassa kohoava Kheopsin pyramidi on samannimisen faraon hautapaikka.

© Creative Commons

Egyptiläiset rakensivat 4500 vuotta sitten Kheopsin pyramidin, joka kuuluu maailman seitsemän ihmeen joukkoon.

Valtavasta rakennuksesta ei silti tiedetä kaikkea vielä tänäkään päivänä.

ScanPyramids-hanke pyrkii kaivamaan Kheopsin ja muidenkin pyramidien salaisuudet esiin esimerkiksi kosmisen säteilyn, infrapunalämpökuvauksen, 3D-laserteknologian ja röntgenkuvauksen avulla.

Video

Kaksi itäsuuntaista tilaa

Pitkälliset ponnistelut näyttäisivät nyt kantavan hedelmää. ScanPyramids-hankkeen asiantuntijat sanovat tiedotteessaan voivansa vahvistaa, että Kheopsin pyramidin pohjois- ja koillisreunoilta on löytynyt kaksi tähän mennessä tuntematonta kammiota.

Toistaiseksi kyseisten kammioiden ei ole havaittu liittyvän toisiinsa, mutta toinen niistä näyttäisi olevan yhteydessä pyramidin sisuksiin kiemurtelevaan käytävään.

Pienet hiukkaset paljastavat kammiot

Tutkijat löysivät kammiot niin kutsutun myonitomografian sekä tarkkojen 3D-kuvantamisten avulla.

Maahan kohdistuu kaiken aikaa avaruudesta tulevia myoneja, jotka ovat tietyntyyppisiä raskaita elektroneja. Röntgensäteiden tapaan ne läpäisevät esimerkiksi kudoksia ja muita pehmeitä materiaaleja mutta imeytyvät kovempiin materiaaleihin ja raskaisiin alkuaineisiin. Myonien kertyminen auttaa tutkijoita muodostamaan kuvan esimerkiksi pyramidien sisäisestä rakenteesta.

Juuri tällä menetelmällä nyt löytyneet kammiot saatiin esiin. Tulevat tutkimukset kertovat lisää kammioiden koosta ja mahdollisista käyttötarkoituksista.