Pusikosta löytyi unohdettu pätkä Berliinin muuria

Historiakävelyllä ollut ryhmä löysi Saksan pääkaupungista 20 metriä pitkän pätkän Berliinin muuria, joka oli ollut vuosikymmenet pusikon suojassa.

Historiallinen muurinpätkä oli köynnösten ja pusikon peitossa vuosikymmeniä.

Pala Berliinin muuria on saanut olla rauhassa köynnösten ja pusikon suojissa vuosikymmeniä tiheään asutulla alueella Saksan pääkaupungissa.

Sitten hiljattain sen löysi joukko kaupunkilaisia, jotka olivat historiallisella kaupunkikävelyllä saksalaisten paikallispoliitikkojen kanssa.

”Olen todella yllättynyt, että vielä ilmestyy esiin tällainen täysin unohdettu pätkä muuria”, paikallinen poliitikko Ephraim Gothe totesi saksalaiselle DPA-uutistoimistolle.

Muuri jakoi kaupungin kahtia

Löydetty muurin osa sijaitsee Mitte-kaupunginosassa lähellä Saksan ulkomaantiedustelun päämajaa, ja se muodosti osan Länsi-Berliinin ja DDR:n välisestä rajasta kylmän sodan aikaan.

Berliinin muurimuseon mukaan muurinpätkä on nyt merkitty nähtävyydeksi ja suojeltu.

Berliinin muuria alettiin pystyttää vuonna 1961, ja sen tarkoitus oli estää DDR:n asukkaita pakenemasta rajan yli Länsi-Berliiniin.

Kaikkiaan 140 ihmistä sai surmansa yrityksissä ylittää Itä- ja Länsi-Berliinin välinen raja, ennen kuin muuria alettiin purkaa vuonna 1989.

Muurin pätkiä voi olla enemmänkin

Maailmankuulusta muurista on kuultu muitakin uutisia viime aikoina.

Esimerkiksi tammikuussa paikallishistorioitsija paljasti, että hän oli 18 vuotta vaiennut löytämästään 80 metrin pituisesta muurin osasta Pankowin kaupunginosassa.

Saksalaisviranomaisten mukaan on hyvinkin mahdollista, että unohdettuja muurin pätkiä ilmaantuu vastakin esiin sieltä täältä Berliinistä.

Kiinnostaako sinua, mitä historian ja arkeologian maailmassa tapahtuu? Siinä tapauksessa kannattaa ryhtyä HISTORIA-lehden tilaajaksi.

Joka lehdessä on vähintään neljä sivua historiauutisia. Valittavanasi on useita eri tilausvaihtoehtoja, joista löydät varmasti itsellesi sopivan.