Veistoksen alastomat tanssijat kuohuttivat vuonna 1869. Ensimmäisen maailmansodan aikana ne suojattiin hiekkasäkeillä.

Pariisin oopperaa koristivat alastomat tanssijat

Pariisilaiset saivat esimakua kaupungin uudesta oopperatalosta, kun sen julkisivu paljastettiin Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1867. Eniten suuttumusta herätti alastomia tanssijoita esittävä veistos.

Pariisin loistelias oopperatalo herätti kiukkua

Ranskan keisari Napoleon III halusi rakennuttaa Pariisiin ylellisen oopperatalon, ja arkkitehti Charles Garnier teki työtä käskettyä. Kun oopperatalon julkisivu paljastettiin yleisölle Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1867, sen ylenpalttiset kultaukset ja tuhlaileva marmorin käyttö saivat pariisilaiset raivostumaan. Todellisuudessa Garnier ei kuitenkaan ollut lainkaan niin tuhlaavainen kuin päältä päin näytti. Oopperan korean ulkukuoren alle kätkeytyi vankka teräsrunko, jonka ansiosta rakennus oli valoisa ja ilmava eikä siinä ollut tarvinnut käyttää ollenkaan niin paljon kalliita rakennusmateriaaleja kuin päälle päin näytti. Sitä vihaiset pariisilaiset eivät kuitenkaan tienneet. 

"Onko oopperasta nyt tullut ilotalo?"

Eniten kohua herätti kuitenkin kuvanveistäjä Jean-Baptiste Carpeauxin luoma Tanssi-veistos, joka esitti yhdeksää alastonta tanssijaa. Garnier kirjoitti veistoksesta myöhemmin kirjassaan Le Nouvel Operá: 

"Vanhat rasvaiset äijät pysähtyivät tyytyväisinä katselemaan veistosta, ja nuoret miehet kulkivat sen ohi hymyillen tai nokkeluuksia lausuen. Äidit ohjasivat poikansa kiireesti veistoksen ohi ja hurskastelijat painoivat katseensa maahan välttyäkseen näkemästä tanssijoiden kaarien ja muotojen orgioita."

Garnierille tulvi haukkumakirjeitä, joista yhden kirjoittaja kysyi närkästyneenä: "Onko L'Académie de Musiquesta nyt tullut ilotalo?"

Lue lisää kiistellystä oopperatalosta


Lue Pariisin kiistellyn oopperatalon syntytarina TK-Historia-lehden numerosta 7/2014. 

i

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...