Shutterstock

Paljastus: Eiffel-torni on oikea romukasa

Julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan Pariisin maamerkki vaatisi laajan peruskorjauksen – mutta mitään ei tehdä.

Kun Eiffel-torni valmistui Pariisiin vuonna 1889, sen rakentaneen yrityksen omistaja Gustave Eiffel sanoi, että ”maalaaminen on tärkeintä metallirakenteiden suojaamisessa” – maali ehkäisi ruosteen syntymistä. ”Kaikista tärkeintä on ehkäistä ruostumista”, Eiffel totesi.

Pelkkä maalaaminenkaan ei ehkä riitä.

Asiantuntijainsinöörien laatima, julkisuuteen vuotanut raportti nimittäin paljastaa, että Eiffel-torni on läpiruostunut ja vaatii perusteellisen kunnostuksen. Eiffel-tornin henkilökunnan johtoon kuuluva on todennut nimettömänä: ”Ei epäilystäkään. Jos Gustave Eiffel nyt kävisi tornissa, hän saisi slaagin.”

Kattavan peruskorjauksen sijaan Eiffel-torni saa lähinnä kosmeettisen, noin 60 miljoonaa euroa maksavan uuden maalipeitteen ennen Pariisissa vuonna 2024 pidettäviä olympialaisia.

Pariisin olympialaisia 2024 varten Eiffel-tornin maalipinnasta 30 % piti korvata uudella maalilla, mutta mm. koronapandemian aiheuttamien viivästysten vuoksi siitä maalataan vain 5 %.

© Krzysztof Pazdalski / Shutterstock

Torni voi olla vaarallinen

Jos raportin kertoma pitää paikkansa, Pariisin maamerkki voi olla niin ruosteen syömä, että 10 100 tonnia painava torni, jossa käy vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, on jopa vaarassa sortua. Maalaaminen voi vain ehkäistä vahinkoja, ei korjata jo syntyneitä vahinkoja, raportissa todetaan.

Eiffel-tornin kestävyyttä on epäilty julkisuudessa ennenkin. Vuonna 1925 huijari Robert V. Miller sai vihiä siitä, että Pariisin kaupunginjohto harkitsi tornin hävittämistä – ja myi sen sitten romuksi.

Eiffel-tornin toiminnasta vastaava yritys on ollut vastahakoinen sulkemaan tornia korjausten ajaksi siitä aiheutuvan tulojenmenetyksen vuoksi.