Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

90-vuotias Roger Phillips ei jaksanut matkustaa Britanniaan, joten hänen kaksi poikaansa palauttivat kiven.

Tekniikka - Rakennushankkeet

Pala Stonehengeä palautettiin vuosien jälkeen

90-vuotias entinen poraaja piti 61 vuotta hallussaan Stonehengen monumentin palasta, jota kukaan ei osannut kaivata. Tutkijat arvelevat, että he voivat saada siitä lisätietoa monumentin alkuperästä.

Stonehengestä viety kivenpalanen on palautettu pronssikauden monumentille Englantiin. Palasen vei mukanaan poraaja 61 vuotta sitten.

Kivipaatta tuettiin metallilla

Vuonna 1958 arkeologit nostivat paikoilleen kolme kaatunutta kivipaatta. Ennen sitä arkeologien piti kuitenkin varmistaa, että pystyyn tulevat kivet pystyisivät kantamaan niiden päälle asetettavan raskaan poikkikiven.

Toisessa pystykivessä oli halkeamia, joten sitä päätettiin vahvistaa. Van Moppes -niminen yritys porasi kivestä irti kolme 106 sentin pituista ja läpimitaltaan 2,5 sentin palaa, joiden tilalle pantiin metallitangot. Ketään ei kiinnostanut tuolloin, mitä irrotetuille kivenpalasille tapahtui, vaan niitä pidettiin jätteenä.

Poraaja vei palasen kotiinsa

Nyt on ilmennyt, että Van Moppesin työntekijä, poraaja nimeltä Roger Phillips, otti yhden kivisauvan ja säilytti sen. Hän otti sen jopa mukaansa muuttaessaan Yhdysvaltoihin vuonna 1976.

”Viimeinen, mitä olisimme odottaneet, oli saada puhelu Yhdysvalloista mieheltä, joka ilmoitti omistavansa palan Stonehengeä”, monumentin kuraattori Heather Sebire kertoi.

Nykyään on mahdotonta saada lupaa porata niin syvää reikää 4 500 vuotta vanhan monumentin sisään, ja tutkijat aikovatkin tehdä nyt käsiinsä saamalleen palaselle kemiallisia tutkimuksia selvittääkseen kiven ja siten myös koko Stonehengen alkuperää.

Lue myös:

Rakennushankkeet

Tutkijat ratkaisivat 600 vuotta vanhan jättikupolin arvoituksen

12 minuuttia
Rakennushankkeet

Majakan loistava historia lyhyesti

2 minuuttia
Rakennushankkeet

Canterbury sai kauniin katedraalinsa karmean murhan seurauksena

19 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota