Pala Stonehengeä palautettiin vuosien jälkeen

90-vuotias entinen poraaja piti 61 vuotta hallussaan Stonehengen monumentin palasta, jota kukaan ei osannut kaivata. Tutkijat arvelevat, että he voivat saada siitä lisätietoa monumentin alkuperästä.

90-vuotias Roger Phillips ei jaksanut matkustaa Britanniaan, joten hänen kaksi poikaansa palauttivat kiven.

Stonehengestä viety kivenpalanen on palautettu pronssikauden monumentille Englantiin. Palasen vei mukanaan poraaja 61 vuotta sitten.

Kivipaatta tuettiin metallilla

Vuonna 1958 arkeologit nostivat paikoilleen kolme kaatunutta kivipaatta. Ennen sitä arkeologien piti kuitenkin varmistaa, että pystyyn tulevat kivet pystyisivät kantamaan niiden päälle asetettavan raskaan poikkikiven.

Toisessa pystykivessä oli halkeamia, joten sitä päätettiin vahvistaa. Van Moppes -niminen yritys porasi kivestä irti kolme 106 sentin pituista ja läpimitaltaan 2,5 sentin palaa, joiden tilalle pantiin metallitangot. Ketään ei kiinnostanut tuolloin, mitä irrotetuille kivenpalasille tapahtui, vaan niitä pidettiin jätteenä.

Poraaja vei palasen kotiinsa

Nyt on ilmennyt, että Van Moppesin työntekijä, poraaja nimeltä Roger Phillips, otti yhden kivisauvan ja säilytti sen. Hän otti sen jopa mukaansa muuttaessaan Yhdysvaltoihin vuonna 1976.

”Viimeinen, mitä olisimme odottaneet, oli saada puhelu Yhdysvalloista mieheltä, joka ilmoitti omistavansa palan Stonehengeä”, monumentin kuraattori Heather Sebire kertoi.

Nykyään on mahdotonta saada lupaa porata niin syvää reikää 4 500 vuotta vanhan monumentin sisään, ja tutkijat aikovatkin tehdä nyt käsiinsä saamalleen palaselle kemiallisia tutkimuksia selvittääkseen kiven ja siten myös koko Stonehengen alkuperää.