SiefkinDR

Notre Damen korjaustyöt alkavat

Pariisin maailmankuulu katedraali on viiden vuoden ja miljardien eurojen remontin jälkeen valmis taas ottamaan vastaan vieraita. Näin ilmoittivat ranskalaisasiantuntijat.

Ranskalaiset järkyttyivät, kun liekit ja musta savu 15. huhtikuuta 2019 kietoivat Notre Damen katedraalin sisäänsä Pariisissa. Palon syytä ei ole vieläkään saatu selville, mutta se alkoi katon alta, missä tehtiin parhaillaan korjaustöitä.

Liekit nielivät nopeasti keskiaikaisen katedraalin 91 metriä korkean keskitornin, joka romahti. Reilun kolmen tunnin jälkeen yli 400:n paikalle kiiruhtaneen palomiehen onnistui lopulta saada palo hallintaansa.

Ranskan hallituksen asettama työryhmä ilmoitti nyt, että goottilaisen mestariteoksen kunnostustyöt voivat vihdoin alkaa.

Lyijyä levisi ympäri Pariisia

Yli kahden vuoden ajan on tehty töitä katon hiiltyneiden jäännösten purkamiseksi. Lisäksi on ehkäisty lisävaurioita tukemalla seiniä ja kattamalla kirkko.

Myös ympäristö kaipaa puhdistusta, sillä katosta ja tornista suli palon aikana yli 450 tonnia lyijyä. Lämpötila oli niin korkea, että iso osa lyijystä höyrystyi. Se tiivistyi pölyksi ja laskeutui Île de la Citélle – saarelle, jolla katedraali on seissyt vuodesta 1345.

Isot osat Notre Damen sisustuksesta on puhdistettu paikalla – mukaan lukien Ranskan suurimmat urut, jotka käsittävät 8 000 pilliä. Kaikki arvoesineet on kuljetettu varastoon odottamaan katedraalin avajaisia. Suunnitelmien mukaan ne pidetään 16. huhtikuuta 2024 – viisi vuotta ja yksi päivä tulipalon jälkeen.