Mount Rushmore

Näin Mount Rushmore tehtiin: 5 vaihetta

Neljän presidentin valtavan kokoisten kasvojen hakkaaminen Mount Rushmoren kovaan graniittiin vaati huolellista esivalmistelua, valtavan kokoisen kipsimallin ja rutkasti dynamiittia.

Neljän presidentin valtavan kokoisten kasvojen hakkaaminen Mount Rushmoren kovaan graniittiin vaati huolellista esivalmistelua, valtavan kokoisen kipsimallin ja rutkasti dynamiittia.

Bridgeman

1. Oikean paikan valinta

Ensin piti löytää monumen­tille sopiva vuori. Alun perin Borglum halusi toteuttaa veistoksen toiseen läheiseen graniittimuodostelmaan, mutta sen kiven laatu ei ollut yhtä hyvää, joten valinta kohdistui Mount Rushmoreen.

2. Veistoksen malli

Borglum valmisti ensin patsaista kipsimalleja muun muassa presidenteistä tehtyjen maalauksien avulla. Suunnitelmasta vietiin vuorelle pienoismalleja, joita Borglum käski työntekijöiden
tunnustella silmät suljettuina, jotta he hahmottaisivat veistoksen muodot kunnolla.

3. Muotojen siirtäminen mallista vuoreen

Lopulliset mallit tehtiin niin, että 1 sentti mallissa vastasi 12 senttiä vuorella. Malli kopioitiin vuoreen mittojen avulla.

  • 1. Malliin kiinnitettiin pystyakseli ja sen juureen astemitta ja pyörivä vaakavarsi. Astemitan avulla voitiin määrittää vaaka­varren kulloinenkin suunta.
  • 2. Vaakavarressa oli mitta-asteikko, ja siihen kiinnitettiin edestakaisin liikuteltava luotilanka, jonka avulla määritettiin kunkin kasvonpiirteen etäisyys pystyakselista.
  • 3. Mallista saadut mitat kerrottiin 12:lla ja siirrettiin vuorenseinämälle vastaavalla mutta paljon suuremmalla mekanismilla.

4. Karkea muotoilu dynamiitilla

Ensin seinämästä irro­tettiin suuria lohkareita dynamiitilla. Kun vuoreen oli näin saatu pään munamainen muoto, alettiin työstää kasvojen muotoa pienem­millä räjäytyksillä. Borglum tarkasteli koko työn ajan kasvoja vähän väliä kaikista kulmista, jotta niistä tulisi mahdol­lisimman aidon näköiset.

5. Viimeistely käsin

Kun veistoksen kasvot oli muotoiltu karkeasti, viimeiset kivi­kerrokset poistettiin porilla, taltoilla ja muilla työkaluilla. Borglum kiinnitti erityistä huomiota silmiin. Borglumin patsaiden silmät eivät olleet vain tyhjät aukot, vaan hän veisti iirikset kuopiksi ja jätti pupillien kohdalle tapit, mikä sai silmät näyttämään kauempaa katsottuina säteileviltä ja eläväisiltä.

Lue koko tarina siitä, miten Mount Rushmore tehtiin, ja millaisia koettelemuksia taiteilijalla oli matkan varrella.