Polfoto/Corbis

Näin Kiinan muuri rakennettiin

Ming-dynastian aikana rakennettua muuria pitävät koossa tiilestä ja kivestä tehdyt seinät. Työmaalla uurasti kymmeniätuhansia ihmisiä.

Kun Ming-hallitsijasuvun perustaja keisari Hongwu halusi pystyttää valtakunnan pohjoisrajalle uuden muurin, ehdotukseen suhtauduttiin epäilevästi. Kaksi aiempaa vastaavaa rakennushanketta olivat osoittautuneet lähes ylivoimaisiksi.

Lue lisää aiheesta Kiinan muuri

Kottikärryt vauhdittivat työtä

Tällä kertaa työläisillä oli kuitenkin hankkeeseen parempi koulutus sekä paremmat työ­kalut ja materiaalit kuin niillä pakkotyöläisillä, jotka olivat rakentaneet edelliset muurit. Nyt useimmat olivat käsityöläisiä, joille maksettiin palkkaa.

Pelkän lihas­voiman sijaan Mingien aikana otettiin käyttöön myös uutta tekniikkaa: kotti­kärryt, rattaat, rakennus­telineet ja luiskat helpottivat maan, tiilien ja satojen kilojen painoisten kivilohkareiden siirtelyä.

Savea, kiveä ja tiiliskiviä

Rakennustapa ja -materiaalit vaihte­livat eri osissa pitkää työmaata, mutta yleensä pystytettiin ensin kaksi samansuuntaista seinämää. Ulko- ja sisäseinämät tehtiin rakennustyö­maalla uuneissa poltetuista savitiilistä ja lähiseudun louhoksista hakatuista kivilohkareista.

Tämän jälkeen seinämien väli täytettiin maalla, soralla ja pienillä kivillä ja juntattiin tiiviiksi.

Klikkaa piirrosta ja katso, miten Kiinan muurin eri osat rakennettiin