Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keskiaikaiset tornit kohoavat edelleen Bolognan keskustassa.

Tekniikka - Rakennushankkeet

Milloin alettiin rakentaa pilvenpiirtäjiä?

Kuinka pitkä on pilvenpiirtäjien historia?

Pilvenpiirtäjistä tulee yleensä mieleen yhdysvaltalaiset suurkaupungit, mutta italialaiset alkoivat rakentaa korkeita rakennuksia jo 1100-luvulla. Pohjois- ja Keski-Italiassa oli paljon itsenäisiä kaupunkivaltioita, joita aatelisperheet hallitsivat.

Sukujen sisällä ja kesken käytiin ankaria valtataisteluja, ja taloihin rakennettiin linnoitusmuureja suojaksi vihollisten hyökkäyksiä vastaan. Lisäksi rakennettiin korkeita torneja, joilla oli kaksikin tarkoitusta: niistä näki pitkälle ja ne korostivat perheen mahtia.

Italiassa San Gimignanon kaupungissa oli 72 tornia, joista 14 on edelleen pystyssä. Bolognassa uskotaan keskiajalla olleen 80–100 tornirakennusta. Osa niistä on luhistunut ja osa purettu, mutta 21 tornia on vielä jäljellä, niiden joukossa Bolognan tunnusmerkit, Torre degli Asinelli ja Torre Garisenda, jotka kohoavat kylki kyljessä kaupungin keskustassa.

Ensimmäisenä modernina pilvenpiirtäjänä pidetään 10-kerroksista The Home Insurance Buildingiä Chicagossa Yhdysvalloissa. Vuosina 1848–85 rakennettu talo oli valmistuessaan kaupungin korkein. Arkkitehti William Le Baron Jenny rakensi talon teräksisen kehikon varaan. Tekniikkaa käytettiin sittemmin kaikkialla Yhdysvalloissa pilvenpiirtäjien rakentamisessa.

Lue myös:

Merenkulku

Ranskan ratsuväki voitti Hollannin laivaston

1 minuuttia
Rakennushankkeet

8 kummitustarinaa Pohjolasta

8 minuuttia
Rakennushankkeet

Hooverin pato: verta, hikeä ja 6 miljoonaa tonnia betonia

16 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota